h i r d e t é s

Hogyan őrizd meg cicád egészségét? Itt a 3 legfontosabb tennivaló

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan őrizd meg cicád egészségét? Itt a 3 legfontosabb tennivaló

2022. október 18. - 09:03

Habár a macskák élettartama sajnos rövidebb, mint az embereké, megfelelő gondoskodással azonban igenis sokat tehetsz azért, hogy kedvenced hosszú, boldog, egészséges életet töltsön melletted. No de melyek is lesznek a legfontosabb feladataid? Ne gondolkozz tovább, mert most összegyűjtöttük neked!

Forrás: petguru.hu

Megfelelő etetés

Az egészség egyik alapköve a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami nemcsak ránk, hanem házi kedvenceinkre is igaz. Az optimális étrend által megelőzhetőek a betegségek, az állat immunrendszere kellően erős lesz, elkerülhetőek a szervi károsodások, és a várható élettartam is megnő.

A kiscica életének első heteiben még az anyatej jelenti az ideális táplálékot, viszont amint az állat elkezd szilárd ételt enni, fokozatosan be kell vezetni az étrendjébe a macskatápokat. Mivel ezekből ma már rengetegféle létezik, így nem állítjuk, hogy egyszerű a választás.

A Petgurunál kapható Brit macskatápokat azonban jó szívvel ajánljuk, hisz egytől-egyig prémium minőségű termékek, magas hústartalommal, gabonamentes összetétellel. Ezenfelül gyógynövények, gyümölcsök is találhatóak bennük, melyek értékes forrásai a különféle vitaminoknak, ásványi anyagoknak.

Érdemes még megemlíteni a speciális tápokat is, melyek például kimondottan az érzékeny emésztésű, ivartalanított, túlsúlyos, nagyobb testű, vagy húgykövességre hajlamos cicák számára készültek.

A nedves és száraz eledeleket akár felváltva is lehet alkalmazni, hogy a cica étkezése kellően változatos legyen, ráadásul mindegyikből többféle íz is elérhető. Csirkés, kacsás, lazacos, vagy pulykás? A kérdés természetesen költői, hisz úgyis cicádé lesz a végső döntés. Csak arra figyelj, hogy az adagolásnál tartsd be a gyártó által ajánlott mennyiséget!

Rendszeres állatorvosi ellenőrzés

A macskákra is igaz, hogy minél előbb fény derül egy bizonyos egészségügyi problémára, annál könnyebb kezelni vagy gyógyítani. Ezért minden évben ajánlott elvinni az állatot egy vizsgálatra, még akkor is, ha látszólag teljesen egészséges.

Ezeken a kontrollokon fény derülhet olyan problémákra, amiket te esetleg nem vettél észre, és szükség esetén sor kerülhet például a fogkőleszedésre, a védőoltások beadására vagy a féreghajtó készítmények alkalmazására is.

Azt pedig talán mondani sem kell, hogyha a cica furcsán viselkedik, betegnek látszik, akkor ne kísérletezz házi gyógymódokkal (pláne humán gyógyszerekkel), hanem mielőbb irány az állatorvos vagy a klinika!

Törődés és gondoskodás

A macskának természetesen nemcsak fizikai értelemben kell gondoskodnod az egészségéről, hanem lelkileg és mentálisan is. De talán ez nem is lesz olyan nehéz: szeresd és foglalkozz vele minél többet!

Simogasd, és hagyd az öledben aludni, ha ezt igényli, de játssz is vele, ha épp erre szottyan kedve! Hiába tartják őket sokan független lényeknek, a cicák is igénylik a társaságot, és nagyon is képesek meghálálni a szeretetet és gondoskodást. Ezt biztosan te is megtapasztalod majd.


Kommentelne? Kattintson ide!