h i r d e t é s

Hogyan tároljuk az autógumikat szakszerűen: a legfontosabb tudnivalók

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hogyan tároljuk az autógumikat szakszerűen: a legfontosabb tudnivalók

2022. május 11. - 10:36

 

A tavasz beköszönte nekünk, autósoknak nemcsak a kellemes hőmérsékletet és megújulást jelenti, hanem az a téligumik lecserélését nyári szettre. Az abroncsok átszerelésével azonban még nem ér véget a történet, mivel hátra van még az autógumik átvizsgálása és megfelelő tárolása. Ezekre a műveletekre is érdemes legalább annyi gondot fordítani, mint az abroncsok szezonális cseréjére, miután napjainkban egy új gumiabroncs garnitúrát beszerezni nem olcsó mulatság. Cikkünkben a szakszerű tárolás legfontosabb tudnivalóit mutatjuk be.

Miért fontos megfelelően tárolni a gumiabroncsokat?

Bár a gumigyártók termékeik alapanyagát öregedésgátlóval szokták keverni, az abroncsok elöregedését nem lehet teljesen megakadályozni. A megfelelő tárolással azonban jelentős mértékben lelassítható a folyamat. Fontos viszont megjegyezni, hogy ha 6 évnél tovább (maximum 8 évig) tároljuk egyhuzamban az autógumikat, nem javasolt értékesíteni vagy felszerelni a gépjárműre még akkor sem, ha első ránézésre kifogástalannak tűnik az állapotuk.

Ha kerékdepóban tartjuk abroncsszettünket, biztos szakszerű tárolásban részesülnek – probléma általában az otthon raktározott gumiknál szokott előfordulni. Miután leszereltük a téli vagy nyári abroncsokat az autóról, tárolás előtt feltétlenül takarítsuk meg azokat a szennyeződésektől, még a bordázat közül is. Egyes helyeken azt is említik, hogy a nem használt autógumik is veszítenek a nyomásból, és javasolják 0,5-1 barral való emelését. Mezey Tamás, az Autógumi Pláza autógumi webáruház egyik tulajdonosa azonban úgy véli, a gyári (kb. 2 bar) nyomás is tökéletesen elegendő.

Hogyan kell szakszerűen tárolni a gumikat?

Környezeti körülmények

Ami a környezeti körülményeket illeti, a gumiabroncsokat mindenképp hűvös és száraz, kissé szellős helyen tároljuk. A helyiség átlaghőmérséklete -5 és +25 fok között mondható ideálisnak erre a célra. Emellett óvjuk az abroncsokat a közvetlen napsugaraktól és a magas UV sugárzású mesterséges fényektől, valamint az ózonsugárzástól. Az autógumik nem érintkezhetnek kemikáliákkal (olaj, festék, lakk, zsír, üzemanyag stb.), és helyezzük őket távol a hőforrásoktól, pl. radiátortól vagy kazántól.

Tárolási pozíció

Tárolás tekintetében kétféle elfogadható megoldás létezik: a kerékről leszerelt és a felnire szerelt abroncsok. Előbbi esetében semmiképp ne helyezzük azokat egymásra! A leszerelt autógumikat csakis állítva és időnként (1-2 havonta) 90 fokban megforgatva tároljuk, így elkerülhetjük azok deformációját. A kerékre szerelt abroncsokat ugyan fektethetjük egymásra, azonban egyszerre maximum 4 darabot érdemes így tárolni. Egy másik lehetséges opció a felnin hagyott gumiknál, ha felfüggesztve helyezzük el őket – esetükben egyébként jól használhatók a különböző abroncstartó állványok is.

A megfelelő abroncstárolás legalább annyira fontos, mint azok szezonális cseréje autónkon. Mindenkinek érdeke ugyanis, hogy csakis jó állapotban lévő gumikkal felszerelt gépjárművek közlekedjenek az utakon.


 

Kommentek

h i r d e t é s