h i r d e t é s

Immunológus a kínai oltóanyagról: más a vakcina, de a technika ugyanaz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Immunológus a kínai oltóanyagról: más a vakcina, de a technika ugyanaz

2021. január 18. - 17:10

 

Lisziewicz Julianna szerint az orosz és a kínai oltóanyagok fejlesztői is ugyanott tanultak, mint a nyugati szakemberek. A szakember arról is szólt, hogy a kínaiak nem feltétlenül akarják Magyarországon eladni a vakcinát, hiszen máshol is van piacuk.

A kép illusztráció! - Forrás: Mfor.hu

Dániában is felbukkant az új koronavírus sokkal fertőzőbb dél-afrikai változata, ráadásul emelkedik az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutáció által okozott fertőzések száma.

Minél jobban terjed ez a vírus, annál könnyebben mutálódik – erről Lisziewicz Julianna beszélt az ATV Start című műsorában. Az immunológus elmondása szerint a vírus legjobban ott mutálódik, ahol a vakcinák a legjobban hatnak, tehát a tüskefehérjében. Lisziewicz szerint a már meglévő oltóanyagokat pár hét alatt át lehet alakítani úgy, hogy hatásosak legyenek a mutációra. Úgy gondolja, hogy ha a dél-afrikai mutáció elterjed, hamar lesz ellene oltóanyag.

A kínai vakcinával kapcsolatban leszögezte, hogy az orosz és a kínai szakemberek is ugyanott tanulnak – Európában vagy Amerikában -, ahol más vakcinák fejlesztői. Hozzátette, hogy más a vakcina, de a technológia ugyanaz. Szerinte az orosz és a kínai vakcina azért sincs elfogadva, mert nem kértek rá engedélyt Európában. Az orosz vakcinát használják Brazíliában, a kínait Ázsiában. „A kínaiak nem akarják feltétlenül Magyarországon vagy az Európai Unióban eladni az oltóanyagot. Van máshol is piac számukra. Mi szeretnénk tőlük behozni, ezért a magyar hatóságoknak kell dönteni" – mondta a műsorban az immunológus.

Nem az a dilemma, hogy melyik vakcina lehet a jobb, hanem az, hogy van-e vagy nincs vakcina" – fogalmazott. Szerinte el kell dönteni, hogy mekkora a rizikó a kínai vakcinában és mi lehet az előnye. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s