h i r d e t é s

Ismeretlen eredetű rádiójeleket fogtak kutatók a Tejútrendszer közepéről – földönkívüliek lehetnek?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ismeretlen eredetű rádiójeleket fogtak kutatók a Tejútrendszer közepéről – földönkívüliek lehetnek?

2021. szeptember 10. - 06:05

Az Ausztráliában található rendkívül érzékeny ASKAP rádióteleszkóp segítségével rejtélyes rádióhullámokra bukkantak, melyek eredetét még nem sikerült megmagyarázni.

A kép illusztráció - Forrás: The Atlantic/SARAO

A magasan polarizált, intenzíven változó rádiójelek a galaxis centrumából érkeznek, és egyelőre nem tudni, milyen jelenségek állhatnak keletkezésük mögött – adta hírül a ScienceAlert tudományos magazin.

Elképzelhető, hogy egy korábban már felfedezett kozmikus objektum sugározza ki magából a jeleket, ám sokkal kifinomultabb jelleggel rendelkeznek, ezért szinte lehetetlen megállapítani, pontosan miként jöhettek létre.

Az ASKAP megfigyeléseit 2019 áprilisa és 2020 augusztusa között több más űrtávcsővel is megerősítették, később pedig az ausztrál ATCA és a dél-afrikai MeerKAT rádióteleszkópok is rábukkantak a jelekre.

Ami még ennél is hátborzongatóbb, hogy a jelek egyetlen röntgensugár, illetve infravörös sugárzás detektálására kifejlesztett távcsövön sem jelentek meg, így szinte kizárható annak a lehetősége, hogy egy bináris rendszer vagy egy szupernóva-robbanás előtt járó csillag állhat az égi fenomén hátterében.

Pulzárról sem lehet szó, a halálukon lévő csillagok ugyanis valósággal beragyogják az univerzumot, mivel magas szinten mágnesezett emisszió található a vonzáskörzetükben.

Egyszóval a kutatók továbbra is csak a fejüket vakargatják, egyesek még azt sem vetették el, hogy intelligens létformák jeleit azonosították, és bár ennek az esélye minimális, mégsem szabad félvállról kezelni a helyzetet. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s