h i r d e t é s

Ismét átrendezős történt az ellenzékben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét átrendezős történt az ellenzékben

2019. október 29. - 06:35

 

Noha a választási rendszer és az összefogás kitakarja, az önkormányzati választáson folytatódott az ellenzéki erőtér újrarendeződése. 

Forrás: vasarnap.hu

Míg az EP-választás győztese a baloldalon a Demokratikus Koalíció volt, mostanra a Momentum felzárkózott mellé, sőt meglehet, hogy a nagyvárosokkal együtt a támogatottsága már nagyobb is, mint a DK-é. A meccs persze korántsem lefutott, ráadásul a Jobbik is életjeleket mutat. - írja a 24.hu

Az országgyűlési választás óta eltelt időszak teljesen újrarajzolta az ellenzéki erőviszonyokat: a legnagyobb párt pozíciójáért az akkor a parlamentbe épphogy bekerülő DK és a jócskán a küszöb alatt maradó Momentum versenyez. Az EP-választás óta ez a küzdelem fej fej melletti lett, és – habár az országos mintán végzett közvélemény-kutatások a helycserét egyelőre nem igazolják vissza – a választás megyei adataiból kiindulva egy kicsit a Momentum javára is billenhet. Ez egyébként azt jelentené, hogy a rendszerváltás óta először egy parlamenten kívüli párt lehet a második legnépszerűbb politikai erő Magyarországon; a Jobbik 2009 és 2010 fordulóján közel volt ehhez, de a 2010. áprilisi választáson bő két százalékponttal az MSZP mögött végzett.

Az ítélethirdetést azonban több tényező akadályozza. Leginkább az önkormányzati választási rendszer és az ellenzéki összefogás. Önálló pártlistákra október 13-án csak a kisebb településeken élők szavaztak, a megyei jogú városok lakóinak nincs beleszólásuk a listás választás nyomán létrejövő megyei közgyűlések összetételébe. Budapesten és a megyei jogú városokban – túl azon, hogy pártlistás szavazás nincs is – mindenhol volt valamilyen ellenzéki együttműködés, így arra nézve, hogy ezekben hogyan állnak az egyes ellenzéki pártok, az önkormányzati választás nem adott támpontot. És valójában a közvélemény-kutatások sem igen adnak. Az EP-választás előtt az intézetek azt vetítették előre, hogy 2018 áprilisához hasonlóan az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik lesz a két legerősebb ellenzéki erő, a DK legfeljebb megközelíti őket. Ehhez képest Gyurcsány Ferenc pártja 16,05 százalékot ért el, a Momentum 9,93 százaléka pedig majdnem a duplája volt a kutatásokban mért támogatottságnak. Eközben az MSZP-Párbeszéd 6,61, a Jobbik 6,34 százalékra dolgozta le magát, az LMP pedig a megszűnés szélére került, az önkormányzati választásra már egyetlen megyében sem állított listát.

A felmérések azóta ennek megfelelően korrigáltak, de az EP-választás óta nem mutattak jelentős elmozdulást. Ehhez képest

október 13-án a Demokratikus Koalíció gyengébben, a Momentum és a Jobbik jobban szerepelt, mint májusban.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s