h i r d e t é s

Itt a vége: Nem keresik tovább az eltűnt maláj utasszállítót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Itt a vége: Nem keresik tovább az eltűnt maláj utasszállítót

2017. január 17. - 15:21
0 komment

 

Csaknem hároméves eredménytelen kutatás után nem keresik tovább az eltűnt maláj utasszállító repülőgép roncsait - közölte kedden Ausztráliában a kutatásban részt vevő hivatalok munkáját koordináló központ (JACC).

Forrás: TIP

A JACC bejelentése szerint hivatalosan felfüggesztették a kutatást, miután nem hozott eredményt az Ausztráliától nyugatra fekvő, mintegy 120 ezer négyzetkilométeres terület átfésülése.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó járata 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén röviddel az után, hogy felszállt a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. Feltételezések szerint az eredeti útvonalról letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

A kutatás felfüggesztése nyomán valószínűsíthető, hogy soha nem sikerül megoldani a világ légi közlekedésének egyik legrejtélyesebb esetét.

Keserű hír ez az eltűnt utasok hozzátartozóinak, főképpen azután, hogy a kutatásban részt vevő tisztviselők elismerték, hogy rossz helyen keresték a gép nyomait. A Voice370 nevű, az eltűnt gép fedélzetén utazók hozzátartozóiból álló csoport kedden bírálta a kutatás felfüggesztését. A csoport tagjai megdöbbenésüket fejezték ki a döntést miatt, és kérték a kutatásban részt vevő országok kormányait, gondolják át a döntést. A közleményben a csoport megköszönte az eddigi "rengeteg erőfeszítést" az eltűnt hozzátartozók kutatásában.

A gép kutatását végzők korábban azt tanácsolták, hogy a keresés helyszínét az újabb elemzések szerinti új területre tegyék át. Az ausztrál kormány azonban ezt a kezdeményezést nem támogatta. A Voice370 támogatja a kutatás kiterjesztését. "Nem hagyhatjuk, hogy repülőgépek nyomtalanul eltűnjenek" - írták.

Ausztrália, Malajzia és Kína tavaly megállapodott abban: miután teljesen átfésülték a baleset feltételezett helyét, az akciót felfüggesztik, hacsak nem találnak újabb olyan bizonyítékot, amely pontosan megjelöli a történtek helyszínét. Mivel nem létezik olyan műszaki megoldás, amellyel megjelölhető lenne a repülőgép helye, a világ repüléstörténetének legköltségesebb, 160 millió dolláros (több mint 46 milliárd forintos) kutatásának ezzel vége. (MTI) / atv.hu


 

h i r d e t é s