h i r d e t é s

Kiakadt Szájer József megjegyzése miatt a spanyol nagykövet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiakadt Szájer József megjegyzése miatt a spanyol nagykövet

2019. december 05. - 07:43

 

A fideszes EP-képviselő szerint Spanyolországban vannak politikai foglyok is. Az állam budapesti nagykövete mélységesen felháborodott a kijelentés miatt. - írja a nepszava.hu.

Elfogadhatatlannak nevezte Spanyolország budapesti nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova Szájer József keddi mondatait

– írja az Index.

Szájer a Közszolgálati Egyetemen tartott előadást, melyen azt mondta:

Nem azt mondom, hogy ez egy tökéletes világ, ami itt van Magyarországon, nincsen ilyen sehol, de azért én megnézem Dániát, Spanyolországot, ahol politikai foglyok vannak, mindenféle országokat, akik egyébként bennünket, a mi jogállamiságunkat bírálják, azoknak erre semmiféle érkezésük nincsen, mert ennek nincsen valóságalapja.

Mint a hírportál megjegyzi, Szájer a függetlenségpárti katalán politikusok elítélésére gondolhatott. A Népszava katalán helyzetről szóló cikkeit itt olvashatják - a szerk.)

Anunciada Fernández de Córdova y Alonso Viguera átadja megbízólevelét Áder Jánosnak 2018. június 25-én. Forrás: nepszava.hu

A nagykövet a portálnak küldött levelében azt írta, határozottan kijelenti, hogy Spanyolországban nincsenek politikai foglyok.

Spanyolország jogállam, teljes körű demokrácia, és Európában a legfejlettebb országok között található az alapjogok védelme és előmozdítása, valamint a hatalmi ágak szétválasztása terén. Nem üldözzük a politikai véleménykülönbséget. A szólásszabadságot a legteljesebben garantáljuk: az elszakadáspárti politikusok nap, mint nap hangot adnak véleményüknek a médiumokban, a katalán Parlamentben, politikai platformokon vagy függetlenségpárti demonstrációkon

- hangsúlyozta de Córdova. 

Hozzátette:

egyetlen katalán politikust sem fogtak perbe politikai meggyőződés miatt, sokkal inkább a spanyol Büntetőtörvénykönyv passzusaiba ütköző olyan tetteik miatt indult eljárás némelyikükkel szemben, mint zendülés vagy közpénzekkel való visszaélés. Vagyis politikai foglyokról beszélni a spanyol jogi valóság nagy mértékű eltorzítása.

Közleményét a nagykövet azzal zárta, hogy október 14-én a spanyol Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott az úgynevezett “katalán szuverenitási eljárás” ügyében, "mely az eljárásrend, az átláthatóság (a perről több mint 600 újságíró tudósított és a televízíó is élőben közvetítette) és a hatalmi ágak elválasztása által megkövetelt jogi procedúrát zárja le, és nyilvánvalóan mutatja a bíróságok függetlenségét és megfelelő működését egy, a jogrend uralta, szociális és demokratikus állam keretein belül". 

A bírói függetlenség megemlítésével Anunciada Fernández de Córdova a magyar igazságszolgáltatás problémáira  utalhatott.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s