h i r d e t é s

Kis lakás? 5 tipp a tér vizuális megnöveléséhez

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kis lakás? 5 tipp a tér vizuális megnöveléséhez

2021. november 08. - 18:50

A bútorokkal és mindenféle dolgokkal zsúfolt kis lakás nem mutat jól, és szűkösnek tűnhet. Mielőtt tehát belekezdene a berendezésbe, legyen elképzelése arról, hogyan tudja vizuálisan megnövelni egy kisebb lakást, miközben elegendő tárolóhelyet kap.

Forrás: unsplash.com

A kisebb lakásokban gyakran nehéz elérni a szellősséget. Egy nagy, terjedelmes kanapé lehet szép, de túl sok helyet foglal. A sötét színek sem segítenek egy kis lakásban. Hogyan lehet tehát vizuálisan megnövelni még a legkisebb teret is?

1. Maradjon a világos színeknél

Ne kísérletezzen a falszínekkel, maradjon a bevált fehér vagy krémszínűnél. A világosabb, hűvösebb színekhez is nyúlhat, de mindenképpen kerülje a sötét színeket vagy a padlótól a mennyezetig érő burkolatokat. 

A bútorok esetében is ragaszkodjon a világos színekhez, és válasszon világos fából készült vagy lágy, világos árnyalatú bútorokat. Ha nem tud meglenni egy sötét darab nélkül, válasszon egy merész színt, és keverje össze az árnyalatait.

2. Egységes padló

Minden szobában más padló van? Csempe a konyhában, linóleum az előszobában, parketta a nappaliban? Lehet, hogy praktikus, de végső soron szükségtelenül szétzilálja az egész teret. Ezért válasszon egységes padlót az egész lakásban. Ma már olyan padlóburkolatot választhat, amely megfelel a konyha, a fürdőszoba, az előszoba és a szobák követelményeinek, és sokoldalúan felhasználható. Válasszon a falaknál valamivel sötétebb árnyalatot. Ha szőnyeghez szeretne nyúlni, válasszon inkább egyszínű, világos, semleges árnyalatú, például szürke, krémszínű vagy elefántcsont színt.

3. Éljenek a beépített bútorok

Egy nagy szekrény beszerzése, amely elfér egy kis lakás terében, gyakran nagyon nehéz, és egy kis lakásban a méretre szabott bútorokat kérik. Az előszobában beépített gardróbszekrény is lehetővé teszi, hogy a padlótól a mennyezetig az egész teret kihasználja, így nem veszik kárba a hely. Ráadásul mindent egy zárt szekrényben tárolhat, és a belső tér tiszta és rendezett lesz. A nyitott polcok káosz és rendetlenség benyomását kelthetik.

A konyha szintén egy buktató. Válasszon kompakt konyhákat beépített készülékekkel, amelyek segítenek egységesíteni a szoba megjelenését. Az ajtók is lehetnek tejüvegből, de ne csak a tömör fához ragaszkodjon. A fényes anyagok és a sok fény vizuálisan is segít megnövelni a teret. 

4. Válasszon funkcionális bútorokat

A kanapé kiválasztásakor ne csak azt nézze, hogy mennyire tetszik a kialakítása, hanem azt is, hogy milyen funkciókkal rendelkezik. Gondoljon arra, hogy esetleg vendégeket fogad, vagy hogy szüksége van-e extra tárolóhelyre. Ezután válasszon kanapét ezeknek a követelményeknek a figyelembevételével. Egy kis lakásban tökéletes lesz egy praktikus sarokkanapé, amelyből ágyat és tárolóhelyet is kialakíthat. De óvakodjon a túl sötét és túl nagy kanapéktól, amelyek egy egész falat eltakarnak, és olyan helyet foglalnak el, amelyet másképp nem lehet kihasználni.

5. Tükrök felakasztása

A tükrök és a fényes, tükröződő felületek visszaverik a fényt, és vizuálisan nagyobbá és világosabbá teszik a kis lakást. Ne féljen tehát a tükröktől, és bátran válasszon tükrös szekrényt. Valójában egy tükör több mint üdvözlendő egy kis előszobában. De kisebb tükröket is használhat például dekorációként a nappaliban.