h i r d e t é s

„Kiskorúsítják a pedagógusokat” - baj van az etikai kódex-el

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

„Kiskorúsítják a pedagógusokat” - baj van az etikai kódex-el

2015. november 17. - 11:51
0 komment

Elfogadta a Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlése a kar etikai kódexét, amelynek alkalmazása minden állami és önkormányzati köznevelési intézményben kötelező lesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a hétvégi döntés minden bizonnyal szabályos, de szerintük a döntéshozatal botrányos és etikátlan volt.

Mendrey László a 168 Óra Online-nak elmondta: a kormányzati akarat valósult meg, ugyanis a Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlése nem törődött azzal, hogy nem volt olyan legitim szakmai szervezet Magyarországon, amely támogatta volna a dokumentum elfogadását - írja a 168ora.hu.

A PDSZ elnöke emlékeztetett: a kart jogszabály hozta létre, a tanárokat belekényszerítették a tagságba. A 125 fős küldöttgyűlésből 9 fő elnökségi tag, 2 fő az elnök és az alelnök. A 125 főből mindössze 71-en mentek el a szombati küldöttgyűlésre, közülük 58-an szavaztak igennel, az elnökséggel együtt. „Ezt lehet minősített többségnek deklarálni, ahogyan a sajtóközleményükben is szerepel, de valójában nonszensz erre hivatkozni. A pedagógustársadalomnak mindössze fél ezrelékét alkotják a jelenlévők, és ők akarják előírni a 120 ezres tanári rétegnek, hogy milyen normákat kell betartani. Ezt sok mindennek lehet nevezni, de etikusnak vagy demokratikusnak nem” – mondta a PDSZ elnöke.

Szerinte a kódex kiskorúsítja a pedagógusokat: „Felnőtt értelmiségiek vagyunk, a gyakorlatból tudjuk, hogyan kell viselkednünk a tanítványaikkal és a szülőkkel, és természetesen tudatában vagyunk az idevágó szakmai és etikai normáknak. Ráadásul a kódexben szereplő előírások benne vannak a közoktatást szabályozó törvényekben, a munka törvénykönyvében, a BTK-ban, a köznevelési törvényben, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben. Ezeket duplikálni teljesen felesleges”.

Úgy látja: álságos az a megfogalmazás az NPK részéről, hogy figyelembe vették a kritikákat, és kikerült az alaptörvényre való direkt utalás. Bekerült ugyanis a kódexbe, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat, munkájukat mindenekelőtt a nemzet érdekében kell végezniük. „Mi van akkor, ha az osztályban van magyar állampolgárságú, de nem magyar nemzetiségű , pl.: román, szlovák nemzetiségű gyermek? Velük nem kell etikusan viselkedni?” – teszi fel a kérdést a szakszervezet elnöke.

Az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma felhívást tett közzé, amelyben a pedagógus önértékelési rendszerrel (népszerű nevén PÖCS) kapcsolatos aggályaikat foglalják össze. A dokumentumot Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkárhoz címezték, és hétfőig várják a hozzájuk csatlakozók aláírását. Reményeik szerint ha elegen csatlakoznak hozzájuk, akkor az államtitkárság átgondolja az önértékelés bevezetését. A Tanítanék oldalon eddig 18 iskola tanári kara – eddig 660 tanár – jelezte, hogy nem kérnek az önértékelésből és nem hajlandóak egymást megfigyelni.

Mendrey László az Élenjáró Gimnáziumok kezdeményezéséről azt mondta: az azért is figyelemfelkeltő, mert nem csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hatáskörébe tartozó iskolák csatlakoztak, hanem számos egyházi és alapítványi fenntartású intézmény is. A kezdeményezés – melyhez a napokban hivatalosan is csatlakozik a PDSZ – Mendrey László szerint ugyancsak azt jelzi a döntéshozók számára, hogy a szakma egyre jobban összefog. „A döntéshozóknak ideje lenne észrevenni, hogy az úthenger helyett a tárgyalóasztal a megfelelő eszköz, és felhagyni azzal, hogy mindent erővel próbálnak átnyomni, mert ezt az oktatás minősége fogja megsínyleni.”

 

168ora.hu