h i r d e t é s

Luxemburgi külügyminiszter: Riasztó, hogy a földrész közepén aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Luxemburgi külügyminiszter: Riasztó, hogy a földrész közepén aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét

2019. július 12. - 11:29

 

Ugyanilyen szörnyű, hogy azután az uniós személyi döntéseknél érvényesíteni tudták akaratukat a demokrácia torzulásáért felelős kormányfők – véli Jean Asselborn. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: en.news-front.info

A luxemburgi külügyminisztert zavarja, hogy mennyire nem számítanak Európában a jogállami elvek

írja a Die Welt.

A lap szerint Jean Asselborn egyenesen riasztónak tartja, hogy a földrész közepén aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtó szabadságát. Ugyanilyen szörnyű, hogy azután az uniós személyi döntéseknél érvényesíteni tudták akaratukat a demokrácia torzulásáért felelős kormányfők, miközben az egész világ irigyli az EU-t a jogállamiságért. Ám ha utóbbi odavész, akkor veszélybe kerül az egész béketerv.

A politikus kifejezetten gondnak tartja, ha egynémely vezető kijelenti: nem akarja a Bizottság elnökének Timmermanst, csak azért, mivel az végezte a dolgát, mégpedig jól, és a testület 2. embereként harcolt a jogállamért. Pedig cseppet sem volt könnyű a feladata, mert időnként még az is igencsak nehéznek bizonyult, hogy bizonyos jogsértéseket egyáltalán a napirendre tűzzenek.

Asselborn azt is nehezményezi, hogy az unió milyen kicsinyesnek bizonyult például a menekültdráma és a Brexit ügyében. Azt szeretné, ha a szervezet a jövőben nem csupán gazdasági óriás volna, hanem kilépne a külpolitikai törpe cipőjéből. De ehhez közös akarat szükséges a legfőbb témakörökben, lásd az ENSZ Migrációs Paktumát. Azt is fontosnak nevezte, hogy az EU indítsa újra a mentőakciót a Földközi-tengeren, mert itt emberéletekről van szó. A pár ezer befogadottat azután az országok gazdasági erejét és a lakosság számát tükröző kulcs szerint kellene szétosztani.

És itt nagyon gyorsan egyezségre kellene jutni

– hangsúlyozta.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s