h i r d e t é s

Magyar követségi autóval hozhatták Magyarországra a macedón ex-miniszterelnököt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyar követségi autóval hozhatták Magyarországra a macedón ex-miniszterelnököt

2018. november 15. - 18:53

 

Budapesten kért menedékjogot Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, akit hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítéltek. Egy albán lap szerint a Tiranai Magyar Nagykövetség diplomáciai autóval jöhetett be az országba.

Forrás: Momentum - Blog.hu

Az ex-miniszterelnököt egy tiranai magyar diplomáciai autó hozta be Magyarországra – írja egy albán lapra hivatkozva a 24.hu. A lap szerint az autó rendszáma CD1013A, és a Tiranai Magyar Nagykövetséghez tartozik.

Személyesen használt egy luxusautót

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol viszont a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt.

Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó. (atv.hu)


 

h i r d e t é s