h i r d e t é s

"Majdnem mind a Fideszre szavaznak" - íme, az emberek véleménye a határon túli választókról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Majdnem mind a Fideszre szavaznak" - íme, az emberek véleménye a határon túli választókról

2017. augusztus 20. - 15:00

 

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából közvéleménykutatásban vizsgálta a magyar választókorúak határontúli magyarok különböző jogaival kapcsolatos véleményeit. Kiderült, hogy a többség nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

Az augusztus 10 és 12 között, 1002 fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada helyesnek tartja, hogy a határon túli magyarok kérhetik a magyar állampolgárságot. Leginkább a

  • Fidesz szavazók (82 százalék),
  • és a bizonytalanok (66 százalék),
  • illetve a Jobbik szavazók (63 százalék),
  • legkevésbé az MSZP szavazók (33 százalék) tartják helyesnek.

Azonban a többség azzal már nem ért egyet, hogy milliárdokkal támogatja a magyar kormány

  • a külhoni magyarokat (53 százalék),
  • illetve azzal sem, hogy szavazati jogot kaptak (57 százalék),
  • hogy különböző szociális ellátásra jogosultak (60 százalék) Magyarországon,
  • és azzal különösen nem, hogy különböző a határon túli és a kivándorolt magyarok szavazáshoz való hozzáférése (77 százalék),
  • valamint azzal sem, hogy milliárdos összeg megy a székelyföldi labdarúgó akadémiára (82 százalék).

Viszont semelyik vizsgált társadalmi csoport sem ért egyet azzal, hogy a kettős állampolgárok és a külföldön élő magyarok szavazáshoz való hozzáférése között nagy a különbség, és azzal sem, hogy milliárdos összeg megy a székelyföldi labdarúgó akadémiának.

Ezekkkel a Fidesz szavazók kétharmada (61 és 63 százalék) nem ért egyet, az MSZP, Jobbik, és a bizonytalan szavazók körében 95 és 80 százalék közötti az egyet-nem-értők aránya.

A válaszadók többsége (56 százalék) úgy tudja, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz. A megkérdezettek mindössze 3 százaléka válaszolt mást, mint a Fidesz, és 40 százalékuk nem tudott válaszolni érdemben a kérdésre.

Miért van rájuk szüksége a kormánypártnak?

Tíz megkérdezettből ketten (18 százalék) tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga, azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót. Azok körében, akik helyeslik a kettős állampolgárok szavazati jogát, nagyjából felük tartja helyesnek, és felük helyteleníti ezt is figyelembe véve (44 százalék, 46 ellenében).

A Fidesz szavazók és a bizonytalanok is hasonlóan megosztottak a kérdésben, azonban az MSZP és a Jobbik szavazók többsége (87 és 57 százalék) nem tartja helyesnek.

A különböző juttatások közül, a válaszadók többsége egyedül azt támogatja szűken (55 százalék 40 százalék ellenében), hogy határontúli magyarok a hazai egyészségügyi ellátásokhoz férjenek hozzá. A többi szolgáltatáshoz, az utazási kedvezményekhez, szociális támogatásokhoz, GYES/GYED-hez, nyugdíjhoz való hozzáférést semelyik vizsgált társadalmi csoport sem támogatja.

A megkérdezettek több mint fele (55 százalék) szerint a határon túliak elsősorban a szavazataik miatt fontosak a kormánynak, és mindössze negyedük (27 százalék) szerint azért, mert felelősséget érez irántuk.

Ebben a kérdésben csak a Fidesz szavazók gondolkodnak másként, ott fordított az arány, több mint felük (57 százalék) szerint a felelősségvállalás az elsődleges ok, és negyedük (23 százalék) szerint a szavazatok maximalizálása az ok.

Azonban, a Jobbik és az MSZP szavazók háromnegyede (77 és 74 százalék) szerint az elsődleges cél a szavazatmaximalizálás, és tízből mindössze egy válaszadó (10 és 11 százalék) szerint a felelősségvállalás. Hasonlóan látják a bizonytalanok is.

napi.hu


 

h i r d e t é s