h i r d e t é s

Még húsvétkor is marad a tavaszi idő!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még húsvétkor is marad a tavaszi idő!

2019. április 19. - 06:11

 

A következő napokban is marad a tavasziasan meleg idő, ismét egyre több napsütésre készülhetünk. A húsvéti hosszú hétvégén is kedveznek a feltételek a szabadtéri programoknak. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő. Csapadék nem várható.

Délután sok napsütésre számíthatunk, nagyon kellemes időre készülhetünk. Csapadék nem lesz. Élénk lesz az északkeleti szél. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 22 fok között alakul.

Szombaton eleinte derült lesz az ég, majd északkelet felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem várható. Az északkeleti szél élénk lesz. 15, 20 fokra számíthatunk.

Vasárnap a napsütés mellett olykor megnövekszenek a gomolyfelhők is, ezekből nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki futó záporok. Élénk lesz a délnyugati szél. 16, 22 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn a napos délelőttöt követően egyre több gomolyfelhő lesz az égen, ezekből északon alakulhatnak ki záporok. Az északkeleti szél mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 19 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érkezik front, de a folyamatos melegedés okozhat panaszokat a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében. Alvászavarok és migrén is jelentkezhet! - írja a meteoklinika.hu

Azonban a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében enyhébb tünetek felléphetnek: többek között kisebb fokú migrén és álmosság is jelentkezhet, alvászavarokat is tapasztalhat, ha ön is az érintettek közé tartozik! Napközben inkább az élénkítésre helyezze a hangsúlyt, a figyelmetlenség, szétszórtság ugyanis kellemetlen perceket okozhat a munkahelyen. A kávét és az energiaitalokat azonban kerülje! Egyeseknél intenzívebbé válhatnak a gyulladásos panaszok is, amik a következő napokban szintén jellemzőek lehetnek.

Ha nem tartozik az érzékenyek közé, akkor a napos, kellemes hőmérsékletű időben jótékony humánmeteorológiai hatások érvényesülnek. Nem lesz hőség, de kellemes tavaszi időre számíthatunk, töltsön minél több időt a szabad levegőn, a szabadságolóknak és az aktív pihenőknek is kedvére való nap elé nézünk.

Ne feledkezzen meg azonban a bőrvédelemről: 11 és 15 óra között továbbra sem ajánlott a tűző napra menni, ugyanis közel erős fokozatú UV-sugárzásra számíthatunk. Magas faktorszámú fényvédő szereket válasszon a napozáshoz, legjobban a gyerekek és a fehér bőrűek vannak kitéve a veszélynek. Az ő esetükben minimum 40-es erősségű naptej ajánlott.

A pollenhelyzet ismét romlik. A platánra és a nyírfára allergiások a kora reggeli vagy a késő esti órákban menjenek inkább sétálni, sportolni, és egész nap kerüljék el a parkokat! A lakásban vastagabb szövésű függönnyel árnyékoljon, így kevesebb virágpor juthat be a belső térbe, és odabent is porszívózzon gyakrabban!

A közlekedést vakító napsütés zavarhatja meg, elengedhetetlen a napszemüveg használata. Ezen kívül a melegfront jellegű változások miatt figyelmetlenebbek, tompábbak is lehetünk, vezessen sokkal lassabban és óvatosabban, és ha a koncentrálóképesség csökkenését, a reflexidő megnyúlását érzi, akkor azonnal tartson egy rövid pihenőt!


 

h i r d e t é s