h i r d e t é s

Megszólalt a Klebelsberg Központ a kölcseys tanárok kirúgásáról

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszólalt a Klebelsberg Központ a kölcseys tanárok kirúgásáról

2022. szeptember 30. - 17:11

A Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható - közölték 

Forrás: Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium/Facebook

Pénteken a polgári engedetlenségre hivatkozva több tanárt is elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Palya Tamás, az iskola egyik kirúgott tanára a Telexnek azt mondta: más elbocsátott tanárokkal közösen azon gondolkodik, hogy munkaügyi pert indít.

Nemrégen a tankerületek levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. A polgári engedetlenség jogilag nem szabályozott munkabeszüntetési forma. A tanárok régóta a magasabb bérekért, munkaterheik csökkentéséért, sztrájkjoguk visszaállításáért tiltakoznak.

A Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy miközben minden munkavallalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható. Minden olyan munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott.
Azok esetében, akik jogszerűtlen cselekedetüket ennek ellenére azóta többször megismételték, a munkáltató élt a rendkívüli felmentés jogával.

- idézi a Belügyminisztériumot a 444

„Éppen a második emeletre tartottam, hogy órát tartsak, és még mielőtt becsengettek volna, felhívott az iskola igazgatója telefonon. Az igazgató azt kérte tőlem, hogy menjek le az irodájába, én már akkor sejtettem, hogy miről lehet szó. Az igazgató irodájában ott vártak a tankerület munkatársai is, akik közölték, hogy ők csak végrehajtók, nem kommentálnak semmit, majd átadták a papírt, amin az állt, megszüntetik a közalkalmazott jogviszonyomat”. - mondta a Telexnek Palya Tamás.

Az iskola vezetése azt mondta neki, hogy nem volt más választásuk. „Dehogynem volt, az ha nem írják alá. Az én lelkiismeretem tiszta, én nyugodtan nézek tükörbe, remélem, hogy ők is” – tette hozzá.

Harminc éve dolgozom a közoktatásban, igaz, hogy nem vagyok csúcstanár, de voltak sikereim és sikeres tanítványaim. Ha ettől lesz jobb a közoktatás, hogy Palya Tamás hétfőtől nem dolgozik, akkor ám legyen.

A kirúgása nem csak rá, hanem a diákokra is hatással lesz, különösen azért, mert végzős osztálya van: "érettségire és szalagavatóra készülünk az osztályommal, és ez mind nélkülem fog már megvalósulni". Palya azt mondta, lehet a jövőben magántanárként fog dolgozni.

Törley Katalin, az iskola egyik tanára, a Tanítanék Mozgalom tagja is kapott egy levelet, de ő pénteken nem volt bent az iskolában, így nem tudja, mi van pontosan a levélben. A Telexnek azt mondta:

tudomása szerint négyen-öten azonnali felmentést kaptak, egy-két ember pedig csak figyelmeztetést.

Az ügyben kerestük az érintett Belső-Pesti Tankerületi Központot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért döntöttek a kirúgás mellett, hiszen ez máshol nem fordult eddig elő. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Korábban is ért már retorzió polgári engedetlenségben részt vevő tanárt, de az nem végződött elbocsátással. A fenntartó tankerület felmentette a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt. Az indoklás szerint ugyanúgy azért, mert az igazgatóhelyettes részt vett a polgári engedetlenségben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón tévedésnek nevezte, hogy a tankerületek fenyegetnék a tiltakozó, sztrájkoló pedagógusokat. Szerinte a tiltakozásnak számos alkotmányos formája van, de a törvénysértést nem lehet elfogadni.

A tankerületek már korábban jelezték, hogy szerintük a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

A Telex nemrég arról értesült, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai ma este 19 órára tiltakozást szerveznek az iskola épülete előtt. Arra kérik az embereket, aki tud csatlakozzon és hozzanak magukkal gyertyákat.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky