h i r d e t é s

Megtámadták Németországból a magyar-orosz gázüzletet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megtámadták Németországból a magyar-orosz gázüzletet

2022. szeptember 02. - 06:20

Az Orbán-kormány nemzetközi szintű bírálatokat kapott amiatt, hogy újabb üzleteket köt Oroszországgal, miközben az Európai Unió próbálja csökkenteni a függését, egy energiaválságot kockáztatva ezzel - írja a Napi.hu.

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Moszkvában 2022. július 21-én. - Forrás: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy megállapodtak az orosz Gazprommal kiegészítő gázszállítmányokról.

Az Európai Unióba irányuló gázszállításokat folyamatosan korlátozza a Gazprom: már májusban leállították az Északi-Áramlat gázvezetéket, majd a nyár közepén 20 százalékra csökkentették az oroszok a szállított mennyiséget, szerdától pedig három napon át áll a tranzit a Németországba vezető csövön. Mindez a kitettség – az EU gázellátásának tavaly több mint 40 százalékban biztosította Oroszország – az ukrajnai háború miatt arra sarkallta a tagállamokat, hogy leépítsék az orosz beszerzéseket.

A legtöbb uniós ország inkább más gázbeszállítók után próbál nézni, így például rekordot döntött az amerikai és katari LNG-import a kontinensen – emlékeztetnek a portálon.

A magyar kormány viszont nem tekintette tabunak az orosz vezetéssel való tárgyalásokat. Bár van egy ötéves gázszerződés a Gazprommal, az ellátásbiztonság érdekében további mennyiséget vásárol Magyarország az oroszoktól, mint azt Szijjártó Péter szerdán bejelentette.

A napi 5,8 millió köbméter vásárlásáról szóló magyar lépés miatt lengyel és balti vezetők is bírálták a kormányt, a legkritikusabb azonban Daniel Freund, a német Zöldek pártjának EP-képviselője volt, aki úgy fogalmazott:

Orbán Viktor kormányának politikai túlélése Vlagyimir Putyin gázszállításaitól függ. Ezt érdemes észben tartani, amikor a magyar miniszterelnök legközelebb belép az Európai Tanács épületébe

– írta a Twitteren.

Kovács Zoltán európai uniós kommunikációért felelős államtitkár nem maradt adós a válasszal.

„A német gazdaság és stabilitás az oroszországi gázszállításoktól függ, mert az olyan német zöldek, mint Daniel Freund segítettek megölni az atomenergiát. Ezt érdemes észben tartani, ha legközelebb a zöldek szót kérnek” – válaszolta a bejegyzésre. A politikus arra utalt, hogy Németország 2022-re tervezte az atomenergia elhagyását, ezzel növelve a gázfüggőséget, de annyi kiegészítést érdemes tenni, hogy az energiaválság nyomására fontolgatják, hogy az utolsó három erőművet meghosszabbított ideig a hálózaton tartják – írja a Napi.hu. (24.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky