h i r d e t é s

Mérgezést okozhatnak a gyümölcsmagok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mérgezést okozhatnak a gyümölcsmagok

2017. augusztus 02. - 17:47

 

Bizonyára önnel is előfordult már, hogy véletlenül lenyelt egy cseresznye- vagy pár almamagot. - írja a hazipatika.hu.

Forrás: pixabay.com

Ez így rendben is van, mindenkivel megesik. Azonban ebből nem érdemes szokást csinálni, vagy ha már mindenképpen rászoktunk, akkor semmi esetre se rágjuk meg a magot, az ugyanis ciánmérgezést okozhat.

A cián rendkívül mérgező vegyület, amely sokféle gyümölcs magjának elfogyasztása révén kerülhet a szervezetbe. De a gyümölcsmag, például  a cseresznyemag nem tiszta ciánt tartalmaz. Csupán attól, hogy lenyeljük, megfogjuk, megszagoljuk, nem szenvedünk mérgezést.

A magon belül, a csonthéj mögött található csíra tartalmaz egy amigdalin nevű - különösen a rózsaféléknél gyakori - vegyületet

- írja az Index.hu.

Cseresznye és cseresznyemag. A jobboldali igazi méregpohár Forrás: hazipatika.hu

Ez egy ciántartalmú glikozid: olyan szerves vegyület, amelyet a növények arra használnak, hogy különböző vegyi anyagokat tároljanak benne, és bizonyos esetekben ezzel reagáljanak a szöveti károsodásra.

Ha valaki elrág és lenyel egy cseresznyemagot, az amigdalin érintkezni fog a gyomorban lévő enzimekkel és többek között hidrogén-cianidra fog elbomlani. Ez pedig mérgező.

Az amigdalint elsősorban a keserű mandulából és a sárgabarack magjából állították elő, és annak ellenére, hogy a B17 vitamin néven forgalmazott anyagot se a magyar, se az amerikai (FDA) hatóságok nem hagyták jóvá, sok kuruzsló ajánlja még ma is a rák kezelésére.

Annyi veszély fenyegeti az embert a mindennapokban, nem árt tudni, mire érdemes figyelni. Ebben segít a kanadai AsapSience videója, amelyből megtudhatjuk például, hogy teljesen hétköznapi dolgokból mekkora a halálos dózis. Részletek!

A halálos dózis 1,5 milligram ciánt jelent egy kilogramm vérben.

Egy átlagos almamag (0,7 g) 3 milligram amigdalint, a cseresznyemag 3,9 milligrammot, a sárgabarackmag 14,4 milligrammot, a ringlószilva pedig 17,5 milligrammot tartalmaz grammonként. Ez azt jelenti, hogy rossz esetben három cseresznyemag elrágcsálása is halált okozhat.

hazipatika.hu


 

h i r d e t é s