fbpx Morawieczki Oroszország miatt dobná sutba a jogállami eljárást | CIVILHETES

h i r d e t é s

Morawieczki Oroszország miatt dobná sutba a jogállami eljárást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Morawieczki Oroszország miatt dobná sutba a jogállami eljárást

2021. november 23. - 08:22

 

A lengyel kormányfő szerint eljött az ideje, "hogy az EU-ban végül felülkerekedjen a józan ész.

Mateusz Morawiecki - Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Keletről komoly biztonsági fenyegetések érik az Európai Uniót (EU), ezért a legfontosabb ügyekre kell fókuszálni, amelyek közé aligha tartozik az uniós alapszerződés 7-es cikkelye körüli vita - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a wpolityce.pl hírportálon hétfőn megjelent interjúban az MTI szerint.     

A lengyel konzervatív hírportál azon kérdésére, vajon Oroszország háborút akar-e, Morawiecki úgy válaszolt: reméli, hogy nem, viszont nyugtalanító képet kapunk, ha összefüggésbe hozzuk az összes, Európát keletről fenyegető válságot, "amelynek fonalai mind Moszkvába vezetnek".

Példaként sorolta a fehéroroszországi, ukrajnai, moldovai helyzetet, a gázárak emelkedését, az afganisztáni migránsok szállításának "lehetséges kockázatát". Mindennek közelebbről nézve "egy a forrása" - jegyezte meg. Kitért az orosz-ukrán konfliktusra is, és több állam hírszerzési információira utalva kijelentette: Ukrajna határainál még a 2014-es ukrán válság során sem gyűlt össze annyi (orosz) katona, mint jelenleg. Sorolta továbbá a Nyugat ellen irányuló "propagandisztikus" és hackertámadásokat, az utóbbiak keretében az energetikai rendszereket érő támadásokat. Az orosz és a fehérorosz kormányzat egyúttal fokozza a saját lakosságának szánt háborúpárti propagandát is - fogalmazott a lengyel kormányfő.

A balti országok miniszterelnökeivel vasárnap folytatott tárgyalásait felidézve, Morawiecki megerősítette: a balti térség államai hasonlóképpen értékelik a biztonsági kockázatok súlyát.

Lengyelország ma az EU keleti szárnyát védi - utalt Morawiecki a fehérorosz határon fennálló migránsválságra. Aláhúzta: Brüsszelnek ezért az egész EU számára alapvető ügyekre kellene fókuszálnia. "Ha esetleg - bárcsak erre soha ne kerülne sor - valamiféle háború törne ki a keleti szárnyon vagy ennek közelében, továbbra is a 7-es cikkely körüli vitával foglalkoznánk-e?" - tette fel a kérdést.

Elmondta: bizonyos ügyekben, például az igazságügyi reformot illetően, léteznek nézeteltérések Brüsszel és Varsó között. Ezeknél fontosabb viszont a jelenlegi "nagyon fenyegető valóság, a valódi politika", ezért - mint mondta - az egész EU számára alapvető ügyekre kell fókuszálni.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak vajon nem kellene-e lehetővé tennie a migránsok áthaladását Európa nyugati országaiba, Morawiecki úgy reagált: ezt Lengyelország soha nem teszi meg, "komoly, jogállamiságot betartó, hatékony, és a kötelességvállalásait teljesítő állam vagyunk".

Reményét fejezte ki, hogy Brüsszel megérti az EU szomszédságában jelentkező "komoly, mélyülő stratégiai kockázatokat". Hangsúlyozta: "Keleten valóban veszélyessé válik a helyzet". Eljött az ideje, "hogy az EU-ban végül felülkerekedjen a józan ész" - fogalmazott.

Az év eleje óta több mint 36 ezer határsértési kísérletet regisztráltak, több tömeges, erőszakos próbálkozás is történt. A határőrség közlése szerint vasárnap este egy újabb, meghiúsított eset történt, mintegy 150 fős migránscsoport ostromát a közlemény szerint fehérorosz egyenruhások támogatták.(nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s