h i r d e t é s

Moszkva nekiment az olasz lapnak, amely az írta, hogy az oroszok 80 százalékban használhatatlan segélyszállítmányt küldtek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Moszkva nekiment az olasz lapnak, amely az írta, hogy az oroszok 80 százalékban használhatatlan segélyszállítmányt küldtek

2020. április 05. - 07:59

 

Súlyos, már-már személyes fenyegetésbe torkolló szópárbaj tört ki Moszkva és Róma között az után, hogy a La Stampa újságírója arról írt, hogy az Olaszországnak küldött orosz segélyszállítmány négyötöde használhatatlan, s hogy félő, hogy a küldeménnyel orosz kémek is érkeztek a koronavírus-járvány által sújtott Bergamo térségébe.

Az orosz konvoj útja Bergamóba - Fotó: Twitter/Olga Tokarjuk

„Aki másnak vermet ás, maga esik bele" – ezt üzente az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov Jacopo Iacoboninak, a La Stampa újságírójának, aki a Coda Story nevű oknyomozóportállal együttműködve azt állította, hogy a Rómába érkező orosz koronavírus-segélyszállítmány valódi célja a hírszerzés, illetve az orosz propaganda terjesztése volt – írja a hvg.hu.

Az olasz lap azt is állította, hogy a római reptérre érkező, majd onnan Bergamóba küldött szállítmány négyötöde használhatatlannak bizonyult. 

A La Stampa és a Coda Story szerint főként fertőtlenítő eszközök, illetve a kórokozó-mentesítést elvégző olyan orosz szakemberek voltak, akik közül vélhetően többen az orosz katonai hírszerzés, a GRU kötelékébe tartoznak és s az a valódi céljuk, hogy titkos információkat szerezzenek és ügynökhálózatot hozzanak létre a térségben.

A védelmi minisztérium mellett az orosz külügy is nekiesett a La Stampának és Oroszország-fóbiával, a hazugságok szándékos terjesztésével vádolta a lapot.

A konfliktus annyira súlyos, hogy az ügyben megszólalt Giuseppe Conte olasz kormányfő is. Közölte: hálásak az orosz segítségért, de nem lehet nem bírálni a védelmi minisztérium szóvivőjének egyes kijelentéseit. Emellett a szólásszabadság és a bírálathoz való jog országuk alapelvei közé tartozik. (168ora.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s