h i r d e t é s

Nem adná Lázár Jánoséknak a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt egy fideszes képviselő

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nem adná Lázár Jánoséknak a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt egy fideszes képviselő

2020. november 18. - 07:26

 

Meghallgatásra talált Balogh József szabadkígyósi fideszes polgármester segélykiáltása, mert hétfőn Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP), a békéscsabai körzet országgyűlési képviselője saját kormánya törvényjavaslatával szemben módosító indítványt nyújtott be. 

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély - Forrás: Egresij / wikipedia

Ennek lényege, hogy az egyedülálló értéket képviselő szabadkígyósi kastély ne kerüljön a Lázár János vezette Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz.

Az elmúlt héten két cikkben számolt be a hvg.hu arról, hogy a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra másfél milliárd forint uniós és 1,7 milliárd forint nemzeti támogatást költhetnek el összesen. Az Ybl Miklós tervezte patinás épületegyüttes és a park felújítása a túl van a felén. A vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter javaslata szerint az állam ingyenesen átadná a tulajdonjogot a szintén állami mintagazdaságnak, amelynek a felügyeletével megbízott Lázár János megbízatását éppen a napokban hosszabbították meg 2022 májusáig. A tervezet szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. oktatási, szakképzési és kulturális céljainak megvalósítását támogatná az állam Békés megye egyik legimpozánsabb kastélyának átadásával.

A két és fél ezer lakosú békési településnek nagy tervei voltak korábban a kastéllyal: 2012-ben sikerült megszerezniük úgy, hogy a tulajdonjog az állami vagyonkezelőnél maradt, majd pályáztak is a felújításra, de sikertelenül próbálkoztak.

Szabadkígyós polgármestere csak a sajtóból tudta meg, hogy a felújítás után viheti az állami Ménesbirtok a kastélyt. Neki nem szóltak, a településsel senki nem egyeztetett. Balogh József polgármester ezt követően levelet írt a békési parlamenti képviselőknek, segítsenek megakadályozni, hogy elvegyék tőlük.


Forrás: Turovszki Krisztián / wikipedia

"Majd úgyis elviszi egy politikus…"

A senkivel sem egyeztetett döntés azért is érthetetlen, mert a település ragaszkodik a nagyértékű épülethez, ráadásul Mezőhegyes igen távol, 52 kilométerre van Szabadkígyóstól. A község a békési megyeszékhely, Békéscsaba tőszomszédságában található, amely közel van a Dél-Alföld és az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjához, Gyulához is.

"Azt beszélték az emberek, amikor a támogatások jöttek a felújításra, hogy majd úgyis elviszi egy politikus. Most mit mondjak?"– mondta a hvg.hu-nak Balogh József szabadkígyósi polgármester, aki a politikai befolyásából sokat vesztett Lázár Jánossal, a térség egyik erős emberével találta szembe magát.

Az ügyben nyílt színi vitába keveredett egymással Balogh József polgármester és Stummer János (Jobbik) országgyűlési képviselő. A gyerekkorát részben Szabadkígyóson töltő Stummer felajánlotta a segítségét, ám erre a fideszes polgármester nem tartott igényt. Közben Stummer aláírásgyűjtésbe kezdett, és azt válaszolta, nem is Baloghnak, hanem a településnek kíván segítséget nyújtani.

Társadalmi egyeztetés szükséges

A békéscsabai választókerület fideszes országgyűlési képviselője, egyben a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke, Herczeg Tamás hétfőn módosító indítványt nyújtott be a vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosítását célzó törvényjavaslathoz. Ezzel azt akarja megakadályozni, hogy az állami Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonába kerüljön a kastély, amely egyébként jelenleg is állami tulajdonban van.

A közösségi oldalára feltett bejegyzésében Herczeg Tamás kifejtette, az ügyben feltétlenül társadalmi egyeztetést és közösségi tervezést kell indítani, hiszen a fenntartható, a helyi értékeket megőrző és gazdagító, a nemzeti hagyományainkat is ápoló funkciók kialakítása közös érdek. Hozzátette, a megvalósításához az önkormányzat, civil szervezetek és a lakosság bevonására van szükség, még akkor is, ha a gyönyörű park és a megújuló épület állami tulajdonban van.

"Módosító indítványom lényege, hogy ezekre a szempontokra figyelemmel, és mert a törvényjavaslat előterjesztésére társadalmi párbeszéd nélkül került sor, a tulajdon átruházást nem támogatom, és a jogszabálytervezet e részének elhagyását javasolom" – írta Fb-bejegyzésében Herczeg Tamás. (magyarnaramcs.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s