h i r d e t é s

Nem jók a tram-train sínek, felszedik az egészet Szeged és Hódmezővásárhely között

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem jók a tram-train sínek, felszedik az egészet Szeged és Hódmezővásárhely között

2019. május 22. - 10:40

Felszedik a tram-train használt sínjeit Szeged és Hódmezővásárhely között, mert azokról kiderült, hogy mégsem elég megbízhatóak, és nem alkalmasak az üzem hosszútávú biztosítására – derül ki a Lázár János által a helyeikhez eljuttatott tájékoztatófüzetből. - írja a szegeder.hu

Épül a tram-train vágánya a két város között. - Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A napokban dobták be a vásárhelyiek postaládájába azt a négyoldalas kis füzetet, melyen a kormánybiztos a tram-train beruházás jelenlegi állásáról tájékoztatja a lakosságot, illetve válaszol a leggyakrabban feltett kérdésekre. Kiderül többek között, hogy miért késik a projekt, és hogy miért szükséges a sínek cseréje utólag.

Két éve késnek a közműcégek

A tájékoztatóból kiderül, hogy a jelenlegi tervek szerint 2021 őszén indulhat meg a forgalom a vasútvillamos-vonalon a szegedi Nagyállomás és Hódmezővásárhely belvárosa között. Szerepel egy kisebb menetrendi felvilágosítás is, ebből az derül ki, hogy csúcsidőben 10, azon túl 20 percenként jár majd, és várhatóan 30-35 perc lesz a menetideje (jelenleg is jár busz az Indóház térről Vásárhelyre, ennek menetideje 38 és 45 perc között változik, a MÁV által üzemeltetett vonaté pedig 43 perc). A szerelvényekre kerékpárral is fel lehet majd szállni, így még gyorsabb lesz az eljutás háztól házig.

Arra is fény derült, hogy késik a projekt, ennek többek között az az oka, hogy az érintett közműcégek nem tudják, pontosan hol futnak saját víz-, gáz-, és távhővezetékeik, ezért bár már 2017-ben végezniük kellett volna ezek cseréjével, a mai napig nem készültek el.

A projektről Lázár János úgy ír a füzetben, mint „az elmúlt 150 év egyik legfontosabb vasútépítési beruházása”. A több, mint 70 milliárd forintból épülő vonalra eredetileg nyolc darab, 37,2 méter hosszú hibrid (dízel-villamos) tram-train szerelvényt rendeltek a spanyol Stadlertől további 4 opcionális lehívásával. A füzetben azt írja a kormánybiztos, hogy „azt fogom kérni, hogy további négyet vásároljunk meg.” Ezt azzal indokolta, hogy egy esetleges meghibásodás esetén biztosítanák így a zavartalan forgalmat. Ez persze a költségek további növekedését okozná. (szegeder.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky