h i r d e t é s

Nem tűri a Kúria, hogy a rezsibiztos dagadjon ki szinte minden oldalról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem tűri a Kúria, hogy a rezsibiztos dagadjon ki szinte minden oldalról

2018. március 06. - 18:13

 

Hiába támad recepttel Németh Szilárd, választási időszakban a gasztrocikk is befolyásol. - írja a nepszava.hu.

Németh Szilárd egy 2014-es majálison, még polgármesterként - Fotó: Németh András Péter Forrás: nepszava.hu

Nem tekinthet egy önkormányzati lap szinte minden oldaláról Németh Szilárd a választókra - így döntött a Kúria, úgyhogy a Csepeli Hírmondó nem működhet a fideszes politikus fotóalbumaként.

Birkózócsarnokot emel (majd egyszer, eddig csak annyi történt, hogy a hozzá közel álló alapítvány felvett 2,4 milliárd forintot), felfedezi, hogy az LMP társelnöke, Szél Bernadett valójában Soros György robotkémje, és mikszáthi hevülettel védi a magyar konyhát és gyomrot - nem vitás, Németh Szilárd majdnem polihisztor, sokoldalú személyisége bemutatásához sok oldal kell. Ám hiába ismerte fel ezt az igazságot a Csepeli Hírmondó, amelyik egyetlen számát 10 "rezsibiztos-képpel" illusztrálta és 19-szer helyezte kontextusba a Fidesz-alelnökének nevét - a Kúria szerint Németh Szilárdból is megárt a sok.

Így úgy döntött: jogosan kifogásolja Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa Németh Szilárd aránytalanul túlzott mértékű megjelenítését a lapszámban. Ilyen mennyiségű Némethszilárd-áradás ugyanis reklámnak számít, márpedig helyi önkormányzat sajtóterméke nem folytathat választási kampánytevékenységet kampányidőszakbantpolitikai (kizárólag politikai hirdetést tehet közzé). A Kúria eltiltotta a kiadót a további jogsértéstől, és a végzés rendelkező részének közzétételére kötelezte azt.

Az Index "találata" a lapból Forrás: nepszava.hu

Szabó Szabolcs ezek után elvárja, hogy a Csepeli Hírmondó a Kúria végzésének megfelelően járjon el, illetve a kampány hátralévő időszakában egyenlő arányban és esélyekkel szerepeltesse a jelölteket, és ne folytasson egyoldalú kampányt Németh Szilárd mellett.

Emlékeztetőül: az első fokon eljáró Budapest 17. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság még elutasította az Együtt kifogását arra hivatkozva, hogy Németh Szilárd többszöri megjelenítése nem képviselőjelölti minőségében történt, illetve a Németh Szilárdot említő cikkek (köztük a Németh Szilárd receptjeit közlő rovat) nem minősülnek a jelölt népszerűsítését szolgáló írásoknak.

A Kúria megítélése szerint a VE. rendelkezései alapján a politikai hirdetés közzétételén túlmenő választási kampánytevékenységet helyi önkormányzat sajtóterméke nem folytathat. A Kúria álláspontja szerint a sajtótermék megjelenési területén széles körben eljut a választókhoz. Azon körülmény, hogy a lapnak szinte minden egyes oldalán megjelenik Németh Szilárd neve, fényképe, róla szóló bulvárba hajló tudósítás önmagában elegendő a választói akarat befolyásolására.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s