h i r d e t é s

Nincs magyar érintettje a vírusnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs magyar érintettje a vírusnak

2020. január 25. - 10:19

 

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó Péter - Forrás: MTI

A politikus egy másik témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől (WHO). A WHO tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre - mondta. Szijjártó Péter közölte: ennek ellenére hoztak intéződéseket, a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal, és ha valahol ez a vírus megjelenik és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki. Szijjártó Péter elmondta: Vuhan városát, ahol a vírust észlelték, a kínai hatóságok lezárták. Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/) és regisztráljanak konzuli védelemért. (MTI)

 

DK: Európában is megjelent a kínai koronavírus - Meddig marad tétlen a magyar kormány?

Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap még arról beszélt, hogy a kormány semmilyen különleges intézkedést nem vezetett be, mert a kór még nem jutott el Európába. Ez mára már a múlté. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Oroszország után már Európán belül, Franciaországban is regisztráltak kínai koronavírusos megbetegedést. Tekintve, hogy csak Kínában már több, mint 880 fertőzöttnél és legalább 26 halottnál jár a halálos kór, valamint, hogy hazánk és több kínai város között heti 13 közvetlen repülőjárat közlekedik, Magyarország kiemelten kockázatos helyzetben van.

A Demokratikus Koalíció tudni akarja, hogy meddig marad tétlen a magyar kormány! Miért nem tettek eddig semmilyen óvintézkedést? Miért nem vezettek be más országokhoz hasonlóan hőkamerás reptéri vizsgálatot a közvetlenül Kínából érkező járatok esetében? Kidolgoztak-e rendkívüli járványügyi cselekvési tervet arra az esetre, ha Magyarországon is megjelenik a halálos kór? A DK szerint egy potenciális világjárvány küszöbén megengedhetetlen felelőtlenség, hogy a kormány ölbe tett kézzel figyelje az eseményeket.

László Imre
Újbuda polgármestere, a DK egészségügyi szakpolitikusa


 

h i r d e t é s