fbpx Nyilatkozott a rendőrség a minap felfedezett, rejtélyes alagútról - VIDEÓ | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nyilatkozott a rendőrség a minap felfedezett, rejtélyes alagútról - VIDEÓ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyilatkozott a rendőrség a minap felfedezett, rejtélyes alagútról - VIDEÓ

2020. június 11. - 19:24

 

A Migration Aid állításait tagadva, az ORFK új információkat közölt a határsértők állítólagos járatáról.

Forrás: police.hu

Láthatóan rossz néven vette a rendőrség, a Migration Aid Facebook-posztját. A civil szervezet szerint a múlt héten, a mórahalmi határkerítés tövében felfedezett járat alig nagyobb a környéken élő földikutyák alagútjainál, azon nem férne át egy felnőtt ember, csak egy gyerek - és azt is furcsállották, hogy egyáltalán miként lehetett kiásni a 24 méter hosszú átjárót.

Az Országos Rendőr-főkapitány hosszú közleményben próbálta cáfolni a civil szervezet által felvetett ellentmondásokat – és új részleteket árultak el a járat felfedezéséről.

Beszámolójuk szerint az alagút magyar területen található kijáratát június 5-én, 0 óra 10 perckor fedezte fel egy járőröző honvéd és egy rendőr, pont akkor, amikor az azt ásó ember feje kibukkant a föld alól. „A járőrök a szerb oldalra visszamenekülő mintegy 6-8 főt nem követhették. A területen egyébként azért volt a szokásosnál is nagyobb határőrizeti jelenlét, mert a térségben erős migrációs mozgást észleltek a kamerák” -tette hozzá magyarázatként az ORFK. 


Forrás: police.hu

A közleményben egy alig feltűnő, de fontos módosítást is felfedezhetünk: a rendőrség korábban arról számolt be, hogy az egész alagút átlagos átmérője volt 40 centiméter– ahol valóban csak egy alacsony, vézna férfi vagy egy gyerek tudna közlekedni - most viszont arról írtak, hogy csupán a kijárat átmérője volt ennyi. A nem éppen nüansznyi különbség napokon át foglalkoztatta a hazai sajtót.

Ráadásul a most hozzáadott részletek további kérdéseket vetnek fel: ha az alagútban tényleg hat-nyolc ember is elfért fulladás, elakadás nélkül, ahhoz több köbméternyi földet kellett kitermelni. Maga az ORFK utalt rá egy korábbi videó felidézésével, hogy egy hasonló átmérőjű, 35 méter hosszú alagutat több héten át áshattak ki a határsértők.

  • Ha ez a mórahalmi alagút esetében is így történt, hol a rengeteg kiásott föld, ami a rendőrségi felvételeken sehol sem látszik?
  • Hogy történhetett meg, hogy a határsértők zavartalanul, észrevétlenül áshattak heteken át több tízmilliárdból felépített, szenzoros, infrakamerás határkerítés szomszédságában?
  • A kamerák csak az alagút befejezése előtti napokban „észleltek erős migrációs mozgást a térségben?” - esetleg a rendőrök komótosan kivárták, amíg az első határsértő feje kibukkan a föld alól a magyar oldalon?
  • A határsértők miért centire pontosan a határkerítés tövében próbáltak a magyar oldalra jutni, ahol a legnagyobb a lebukás veszélye?

Ezekre a kérdésekre az Országos Rendőr-főkapitányság reakciója sem ad választ, így várhatunk a lassan sagává bővülő alagút-ügy újabb felvonására. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s