h i r d e t é s

Ömlik Magyarországraa szennyvíziszap

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ömlik Magyarországraa szennyvíziszap

2019. július 20. - 07:55

 

Tavaly Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett két magyar feldolgozótelepre – értesült 24.hu.

Szennyvíziszap - a kép illusztráció! - Forrás: Euronews

A lap a siol.net szlovén hírportállal együttműködve jutott információhoz a szennyvízszállítmányokról. Így derült ki a helyi környezetvédelmi és területrendezési felügyelet (IRSOP) közlése alapján, hogy 

2018-ban 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából a magyarországi telepekre. Az Eurostat adatai alapján az ország szennyvíztermelése 2010 és 2015 között évente 26 és 30 ezer tonna között mozgott, ezért kijelenthető, hogy 2018-ban egész Szlovénia szennyvíziszapját hazánkban dolgozták fel.

Az IRSOP azt is közölte, hogy Pápa-Tapolcafőre 2015-ben kezdték meg a szállítást, Székesfehérvárra pedig – ahová fél Horvátország szennyvíziszapja is került tavaly – 2018-ban.

A lap azt írja, hogy már 2012-ben arról döntöttek Mariborban, hogy tonnánként 76 eurós költséggel felszámolnak egy helyi telepet, az ottani szennyvíziszapot átszállítják Magyarországra, a később keletkező adaggal együtt.

Az utóbbi hetekben felháborodást váltott ki az, hogy külföldről több cég tervez nagy mennyiségben szennyvíziszapot behozni az országba. Egerszalókon például természetvédelmi területre tervezik az iszap lerakását, Székesfehérváron pedig a városhatár mellé került a bűzös hulladék. Emiatt a fideszes polgármester, Cser-Palkovics András bírálta is a Pest Megyei Kormányhivatalt, amely kiadta az engedélyt a telepre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón azt jelentette be, hogy a magyar hatóságok a jövőben nem engedélyezik a szennyvíziszap külföldről történő behozatalát, ezért a kormány felülvizsgálja az engedélyeket.

Miután kiderült, hogy a horvát főváros teljes évi szennyvíziszapja és egész Szlovénia termése Magyarországon landol, a 24.hu a Pest Megyei Kormányhivatalhoz és a hulladékügyekben illetékes két minisztériumhoz, az agrár-, illetve az innovációs tárcához fordult. Választ egyik helyről sem kaptak. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s