h i r d e t é s

Orbán most nem azt teszi, amit "az emberek akarnak"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán most nem azt teszi, amit "az emberek akarnak"

2021. május 12. - 06:15

 

Miért adósodunk el ennyire Kínának? 

A kép illusztráció! - Forrás: @chinaobservers / Twitter

Miközben a Covid-válság miatt soha nem látott mértékű az ország eladósodottsága, az Orbán-kormány sorra veszi fel a hiteleket Kínától, méghozzá olyan beruházásokra, amelyekből szinte csak Kínának van haszna, számunkra nagyon sokára vagy soha nem térülnek meg. Mi csupán az adósságot fogjuk nyögni még évtizedekig.

Orbán Viktor 2011-ben még így győzködte híveit a külföldi hitelek veszélyeiről: „Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni: karddal vagy adóssággal.

Úgy tűnik, azóta már másképpen gondolkodik erről, vagy éppen az a célja, hogy Oroszországnak és Kínának szolgáltatódjunk ki a súlyos hitelekkel.

Különösen Kína esetében döbbenetes, ami történik. Kína szeretne Európában terjeszkedni, de ahelyett, hogy erre pénzt áldozna, talált egy olyan országot, amely tőle vesz fel hiteleket arra, hogy a Kína számára fontos beruházásokat megvalósítsa. A Budapest–Belgrád vasútvonal megépítésére és a Budapesten felépíteni szándékozott kínai Fudan egyetemre annyi hitelt veszünk fel, hogy – egyes számítások szerint – minden magyar emberre, a csecsemőktől az aggastyánokig 106 ezer 825 forint adósság jut, plusz a kamatok. És akkor még nem beszéltünk az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével a mai napig nem rendelkező kínai vakcinákról, amelyeket a nyugati oltóanyagok árának háromszorosáért vásároltunk meg.

Ráadásul minden Kínával kapcsolatos döntés titkosítva, egyeztetések nélkül, rohamtempóban történik. A Fővárosi Önkormányzatot leginkább az aggasztja, hogy egy olyan területre épülne a kínai egyetem, amit arra szántak, hogy olcsó lakhatási lehetőséget biztosítsanak mintegy tízezer magyar diák számára. Ezért válaszolt indulatosan Karácsony Gergely a kormány képviselőjének, aki egy tájékoztatóra és nem érdemi tárgyalásra hívta meg Budapest főpolgármesterét. „Szerintem nem engem kell tájékoztatni a kínai egyetem Magyarországra telepítésének körülményeiről, hanem minden magyar polgárt, hiszen őket készül eladósítani a kormány 500 milliárd forinttal Kínának, a Kínai Kommunista Párt iránymutatásai alapján működő egyetem érdekében.” Karácsony leszögezi azt is, hogy „Sem a magyar fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákvárosnak, sem a város egyik legjelentősebb zöld fejlesztését jelentő Budapesti Nagyerdőnek egyetlen négyzetcentiméterét sem áldozzuk fel a kínai egyetem javára”. (nyomtassteis.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s