h i r d e t é s

Orbán válaszra sem méltatta a tanárokat – A szakszervezet sztrájkbizottságot alapított

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán válaszra sem méltatta a tanárokat – A szakszervezet sztrájkbizottságot alapított

2020. január 23. - 08:48

 

A tavaly novemberi pedagógustüntetésen átadott petíciókra sem reagáltak a szakminisztériumok. - írja a nepszava.hu.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a kormány ígérgetésekkel húzza az időt.

Hiába fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz több mint 150 ezer pedagógus jövőjét érintő kérdésekkel a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetője, a kormányfőtől mind a mai napig nem érkezett válasz

– nyilatkozta lapunknak Szabó Zsuzsa PSZ-elnök. Elmondta azt is, a tavaly novemberi pedagógustüntetésen petíciót adtak át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőinek, ám ennek sem lett semmilyen következménye. A tüntetésen bejelentették: ha a kormány nem teljesíti a szakszervezet követeléseit, januárban sztrájkra is sor kerülhet. Ám a kormány időhúzó taktikája miatt erre – egyelőre – nem kerül sor.

Szabó Zsuzsa felidézte, decemberben Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára biztosította őt arról, hogy a PSZ követeléseit napirenden tartja a kormány, december 23-áig pedig döntés is születhet. Ez végül nem történt meg, ezért a PSZ-elnök január 7-én újabb levelet írt az államtitkárnak, amire továbbra is az volt a válasz: a kormány tárgyalja a kérdést. Szabó Zsuzsa arra is emlékeztetett: a PSZ az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság tagjaként már 2019. június 19-én elküldte a sztrájk esetén még elégséges szolgáltatásra vonatkozó javaslatát a kormánynak, ám a kabinet részéről mindmáig nem álltak elő saját javaslattal. A kérdésben hamarosan a bíróság dönthet.

A PSZ országos vezetősége időközben úgy határozott, hogy megalakítják a Pedagógusok Sztrájkbizottságát, s ha az elégséges szolgáltatásokról megszületik a bírósági döntés, a tárgyalások során azt fogják alapul venni. Szabó Zsuzsa elmondta, a gyermekfelügyelet kérdésében van nézeteltérés a szakszervezet és a minisztérium között: a PSZ szerint sztrájk idején csak a bentlakásos intézményekben kell biztosítani a felügyeletet, az Emmi szerint viszont minden intézményben. Szabó Zsuzsa szerint így viszont teljesen értelmetlenné válna a sztrájk.

A PSZ sztrájkköveteléseket is megfogalmazott:

  • a szakképzésben dolgozók 2020 júliusa után is maradjanak közalkalmazottak, rájuk továbbra is a nemzeti köznevelésről szóló törvény vonatkozzon,
  • a pedagógusok bérének vetítési alapja 2020 januárjától a minimálbér legyen,
  • a pedagógusok heti óraszámát 2020 szeptemberétől 22 órában rögzítsék,
  • az oktatásban dolgozó egyéb alkalmazottak bére is emelkedjen 2020 januárjától.

Arról is döntöttek, hogy megkezdik a tárgyalásokat a többi oktatási szakszervezettel a sztrájkbizottság kibővítéséről. Mindemellett egy vitairatot is készítettek „A magyar közoktatás válsága” címmel, amelyet a következő hetekben fővárosi és vidéki fórumokon ismertetnek majd a tanárokkal, tanítókkal, óvoda- és gyógypedagógusokkal, az oktatási intézményekben egyéb munkakörben foglalkoztatottakkal. A fórumokra a szülőket is várják.

A PSZ múlt héten arra is kérte az Emmi-t, hogy 24 órán belül küldjék meg számukra az új Nemzeti alaptanterv koncepcióját. Nem kapták meg.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s