h i r d e t é s

Összefüggés mutatkozik a D-vitamin és a Covid-19 között

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Összefüggés mutatkozik a D-vitamin és a Covid-19 között

2020. május 18. - 12:26

 

Ír kutatók szerint azokban az országokban tarolt nagyobbat a SARS-CoV-2, ahol a populációban többen vannak olyanok, akiknek nagyon alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje. - írja az inforadio.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Tamás

A szakemberek megfigyelése szerint a D-vitamin nemcsak a csontváz és a vázizomzat egészségét segíti idős korban, hanem fontos szerepe van az immunrendszer citokinválaszának szabályozásában és egy esetleges citokinvihar, vagyis az immunrendszer gyulladásra adott túlzott – és veszélyes – válaszának a megakadályozásában is

– olvasható a Quibiten.

Írországban a TILDA-adatbázis (öregedés folyamatait feltárni hivatott hosszútávú kutatási program) szerint elterjedt a D-vitamin hiány, ami nemcsak a kor előrehaladtával gyakoribb, hanem a túlsúlyosakban, a diabéteszben, magasvérnyomás-betegségben szenvedőkben, valamint a férfiakban és az idősotthonokban élők körében is. A Covid-19-ről tudható, hogy épp ezekben a csoportokban okozza gyakrabban a tünetek súlyosabbá válását és az életveszélyes komplikációk kialakulását.

Noha a kutatók szerint a D-vitaminhiány és a Covid-19 okozta halálesetek száma közötti összefüggés általuk felállított hipotézise további bizonyításra szorul, a TILDA-adatbázis alapján úgy vélik, hogy a napi D-vitaminbevitel jelentős védelmet biztosítana a SARS-CoV-2 vírus legsúlyosabb tüneteivel szemben.

inforadio.hu


 

h i r d e t é s