h i r d e t é s

Pusztító kánikula jön, kiadták a piros jelzést

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Pusztító kánikula jön, kiadták a piros jelzést

2019. augusztus 12. - 06:08

 

Hétfőn délelőtt felhőtlen, száraz időre van kilátás. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Soós Lajos

Délután zavartalan napsütésben lehet részünk, csapadék nem érkezik. Megélénkül a déli szél. 32, 38 fokra melegszik a levegő.

MTI

A hőség miatt az ország több megyéjére első-, másod- és a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Somogy és Tolna megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetetést. 

Másodfokú a figyelmeztetés Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak a hőség miatt. Hétfőn a hajnali órákban 16 és 22 fok lesz. Napközben 33-38 fokig melegszik a levegő. Az előrejelzés szerint a következő napokban mérséklődik a hőség.

Kánikulában figyeljünk az idősekre, krónikus betegekre, az elhúzódó hőség megterheli szervezetüket - mondta Pintér Ferenc orvos-meteorológus, a Meteo Klinika igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

A fejfájás, hányinger, zavartság, forró bőr jelzi, hogy hőkifáradás lépett fel, ami hamar hőgutává súlyosbodhat. Ilyenkor fontos a szervezet hűtése, a folyadék és só bevitele. Ugyanakkor nem szabad alkoholt, cukros folyadékot, kávét fogyasztani és a klímaberendezésekkel is vigyázni kell - figyelmeztetett a szakember.

Hozzátette: az autóban is veszélyes lehet a túlzott klímahasználat, mert jelentősen ronthatja a vezetési képességet, ha túl nagy a benti és a kinti hőmérséklet közötti különbség.

A vízparton nyaralóknak a napszúrás veszélyére kell figyelniük, ezt nem enyhíti, ha vízbe mennek. Délelőtt 11 óra és délután 15 óra között nem érdemes a napon tartózkodni, a fejet pedig védeni kell az erős napsütéstől - mondta Pintér Ferenc.

Orvosmeteorológia

Hétfőn fronthatás nem érvényesül, a forróság tetőzik! A humánmeteorológia helyzet rendkívül megterhelő! - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn a fokozódó forróságban tovább romlik a humánmeteorológiai helyzet. A délutáni csúcshőmérséklet többfelé meghaladhatja a 35 fokot, de egyes tájakon akár a 40 fokot is megközelíthetik a maximum-hőmérséklet értékei. A tomboló forróságban gyakori lehet a rosszullét, nagy hőstressznek van kitéve szervezetünk. A fejfájósok nehéz nap előtt állnak, a migrénes tünetek erősebbé válhatnak. Migrénes tünetekre megoldást jelenthet, ha a legnagyobb hőség idején hűvös helyen tartózkodik és óránként elfogyaszt egy pohár tiszta vizet vagy limonádét.

A meleg időben gyakran fáradékonyabb lehet és álmosság gyötörheti, amely következtében jelentősen lecsökkenhet munkavégző képessége és kevésbé tud koncentrálni feladatai elvégzésére. Az idősekre és gyermekekre fokozottan figyeljünk, ők nagyobb veszélynek vannak kitéve, szervezetük kevésbé viseli el a tartós hőséget.

A szikrázó napsütés sokunkat csábít a szabadba és a vízpartra. Nem megfelelő védelem esetén 15-20 perc alatt leéghetünk, könnyen kiszáradhatunk, akár hőgutát is kaphatunk. A legfontosabb a megfelelő folyadék-utánpótlás, fogyasszon tiszta vizet, limonádét és lédús gyümölcsöket.  Bőre védelme érdekében használjon magas faktorszámú fényvédő krémeket, vízparton figyeljen bőrének folyamatos újra krémezésére.

A pollenterhelés jelentősen nem változik, az allergiás tünetekkel küzdők kerüljék a parkokat és erdőket. Az allergiás tünetek enyhítésének érdekében a szellőztetést vagy a kora reggeli vagy a kora esti órákra időzítse, mosson gyakrabban kezet és kerülje a tejtermékek fogyasztását.

A közlekedésben a tűző nap és a rekkenő hőség jelenti a veszélyt. A tűző nap elvakíthatja vezetés közben, ajánlott a napszemüveg viselése amennyiben gépjárművet vezet. Megfelelő mennyiségű folyadék nélkül és fáradtan ne induljon útnak! A balesetveszély nagy, vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünet a mai napon: migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

h i r d e t é s