h i r d e t é s

Rábólintott a GVH az Europark megvételére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rábólintott a GVH az Europark megvételére

2016. május 30. - 13:45
0 komment

 

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Magyar Posta befektetési alapja közvetlen, és rajta keresztül a Diófa Alapkezelő Zrt. közvetett, egyedüli irányítást szerezzen az Europark bevásárlóközpontot birtokló Euro-Mall Ingatlanbefektetési Kft. felett - írja a Magyar Nemzet.

Vásárlók a kispesti Europarkban Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Már biztos, hogy a kispesti Europark a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapjához kerül, ahhoz, amelyet az FHB Jelzálogbank tulajdonában álló Diófa Alapkezelő Zrt. kezel. Az FHB-ban résztulajdonos a magyar állam, szintén meghatározó tulajdonosa a kormányhoz közeli üzletembernek számító Lantos Csaba és az Index kiadóját is birtokló Spéder Zoltán.

A pláza megszerzése sokmilliárdos bizniszt jelent: elkészültekor, 1997-ben 3,5 milliárd forintba került, 85-90 százalékát bérbe adják, és heti 125 ezer ember látogatja. Az üzemeltető cég évente 300-400 millió forint profitot termel.

Engedélyezte a hatóság

Az áprilisban beharangozott adásvételhez már csak a GVH ámenje hiányzott, most az is megérkezett. A hatóság erről szóló tájékoztatójában kiemelte, hogy a társaság irányítása alá kerülő Euro-Mall ingatlan-bérbeadási tevékenységet végez, bevétele pedig kizárólag az Europark üzlethelyiségeinek kiadásából származik. Bérbeadással ugyan az FHB irányítása alá tartozó vállalkozások is foglalkoznak, ezeknek a Euro-Mall-lal együtt is alacsony a piaci részesedésük. Emiatt döntött úgy a GVH, hogy a tranzakció nem hátrányos azokra a versenytársakra nézve, akik szintén bérbeadással foglalkoznak.

Zala megyében is vásároltak

Májusban másik pláza is került a Diófához: közel 3 milliárd forintos vételárért szintén az általa kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap vásárolta meg a zalaegerszegi Zala Park bevásárlóközpontot. A pláza közel 14 ezer négyzetméteres bérbe adható területtel, 94 százalékos üzletkihasználtsággal működik,  7,5 hektáros területén további 4 ezer négyzetméternyi bővítési lehetőség van. A térség legnagyobb bevásárlóközpontját többfordulós pályázat során értékesítették.

 

mno.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s