h i r d e t é s

Repedeznek egy esztergomi panel falai

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Repedeznek egy esztergomi panel falai

2023. február 21. - 09:19

Aludhatnak az ott élők nyugodtan vagy hívhatják a statikust?

Egy olyan felújítás előtt panellakásban jártunk, ahol halmozódnak a problémák. Az első probléma, amit el kellett viselnie a szerkezetnek, hogy az esztergomi intermodális-csomópont okán jelentősen megnövekedett a forgalom, a háztól 5 méterre lévő Schweidel József utcában (a várható forgalomnövekedésről itt írtunk).

A második probléma az előző fideszes önkormányzati ciklus alatti „durrbele” járda- és parkkorszerűsítés, amely az összes lépcsőház bejárati lépcsőin maradandó sérüléseket okozott. Az önkormányzat megbízásából végzett munkálatok során túl durva módszerekkel bolygatták meg a panelek aljzatát, a munkavégzés alatt egészen komoly rezgéseket kellett elviselnie az épületeknek.

És ez a mai napig így van mindenhol, ahol széttörték a lépcsőket és szinte mindenhol széttörték:

Ez ügyben egy ideig elképesztő felvételek terjedtek a közösségi médiában, de sem az önkormányzat, sem a kivitelező, sem az egész projektet megálmodó akkori képviselő sem tett semmit a történtek fényében. A kókányolással ezzel a cikkünkben foglalkoztunk.

Ma reggeli videó az állapotokról:

 

Miért reped a fal?

1. Vízszintes repedés: Ritka, könnyen okozhat bajt

Vízszintes repedések viszonylag ritkán jelennek meg a házakon, de akkor komolyan kell őket venni. Könnyen utalhat arra, hogy az alapot nem helyesen készítették el, vagy azzal még nem is volt baj, de a talajvizet, vagy az esővizet nem vezették el a közeléből.

Hogy mennyire rossz a helyzet, azt egy statikus tudja eldönteni, aki javasolhatja esetenként az alap utólagos kijavítását is.

2. Függőleges repedés: Gyakran jelenik meg, nem a legjobb jel

A függőleges repedések viszonylag gyakori jelenségek és állhat a hátterében az, hogy a falak nem kapcsolódnak egymáshoz megfelelően, így amikor az egyik fele kicsit megsüllyed, a másik nem követi, hanem egy ponton elválnak egymástól.

Ilyenkor a falak megépítésével is lehet probléma, de okozhatja az utcában megnövekedett forgalom is. Lehet, hogy a repedés egy egyszeri mozgás eredménye és nem veszélyes, de az sincs kizárva, hogy a probléma nagyon komoly.

3. Átlós repedés: süllyedhet az alap

Ezek a fajta repedések általában az ajtók és ablakok sarkainál jelennek meg és a plafon, illetve a padló irányába terjednek. Ezek sem biztos, hogy nagy bajt jelentenek, de az alapsüllyedésnek is lehetnek ilyen következményei, így a szélesebb repedéseket nem szabad félvállról venni!

Persze nem lehet egyértelműen kijelenti, hogy ha erre meg erre áll a repedés, akkor ez meg ez a baj, de egy dolog biztos. Ha a megnyílt rész nem nevezhető hajszálrepedésnek, inkább kérd ki egy hozzáértő személy tanácsát, ha pedig több cm széles, gyanakodj valami nagyon súlyos problémára.

Mi lehet a kiváltóoka a falak megrepedésének?

Közeli építkezések, hirtelen megnövekedett forgalom

Ha a szomszédban építkezés kezdődikés folyamatosan nehéz munkagépek haladnak el az ablakod alatt, vagy éppen a ház előtt megy el egy nagy forgalmú út, akkor ennek lehet olyan következménye, hogy a talaj szemcséi kissé átrendeződnek. Ez süllyedéshez, ezáltal fal repedéshez vezethet.

Összességében elmondható, hogy a falak repedésének legtöbb esetben építési hiba az oka és csak nagyon ritkán külső hatások. Hogy mikor kell statikust hívni és melyik az a repedés, ami mellett még nyugodtan alhatsz? Nagyon vékony, nem szélesedő és nem terjedő repedéseknél valószínűleg nincs komoly baj, széles, szélesedő és terjedő nyílásoknál – legyen az bármilyen irányú – kell a statikus véleménye!