h i r d e t é s

Sajátjának állította be a fekete lyukról készült képet Kína legnagyobb fotóügynöksége

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Sajátjának állította be a fekete lyukról készült képet Kína legnagyobb fotóügynöksége

2019. április 13. - 07:00

 

Ideiglenesen felfüggesztette weboldala működését a Visual China Group kínai fotóügynökség, miután botrányba keveredett amiatt, hogy jogtalanul akart szerzői jogokat gyakorolni.

Ez a történelem első, valódi fotója egy fekete lyukról - Fotó: MTI/EPA

Egyebek között a Sagittarius A* fekete lyukról szerdán nyilvánosságra hozott fénykép, valamint a kínai nemzeti zászló feletti jogról van szó – olvasható a Sohu.com kínai internetes portál híroldalán.

A pekingi székhelyű média- és fotóügynökség úgy tüntette fel weboldalán az eseményhorizont távcső által, a világ csaknem kétszáz csillagászának közreműködésével készült fényképet a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyukról, hogy az a szerzői jogdíj neki történő megfizetése után használható fel.

A fénykép szerzői jogai valójában az Európai Déli Obszervatóriumot illetik, az intézmény rendelkezései alapján pedig a kép forrásmegjelöléssel díjmentesen felhasználható – írja a Business Times című szingapúri gazdasági lap.

Miután a kínai Weibo mikroblogon felkapott témává vált az eset, a Kínai Kommunista Ifjúsági Szervezet tagjai is vizsgálódni kezdtek, és észlelték, hogy a Visual China Group (VCG) weboldalán, a fekete lyukról készült kép mellett a kínai zászló, az ország címere, valamint Mao Ce-tungnak, a kommunista Kína első vezetőjének az arcképe is a szerzői joggal védett képek között szerepel. A szervezet ezt követően Weibo-fiókján vonta kérdőre Kína legnagyobb fotóügynökségét.

A botrány pedig tovább gyűrűzött azzal, hogy több kínai nagyvállalat, köztük a Xiaomi elektronikai cég is feltette a kérdést a Weibón keresztül a VCG-nek: miért szerepel a jogdíjas képeik között a Xiaomi-logó. Más vállalatok pedig humoros posztokkal szóltak hozzá a témához: a China Merchants Bank kínai pénzintézet, valamint az Alibaba-csoporthoz tartozó Alipay online és mobilfizető platform azon viccelődött, hogy az ő logóikra miért nem tartott igényt a VCG.

A VCG csütörtökön a Weibón közzétett üzenetben kért bocsánatot az ügyben, és ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja az online adatbázisát, elkerülendő a hasonló eseteket. A cég ezek után pénteken felfüggesztette weboldala működését, azt azonban egyelőre nem közölte, hogy mennyi időre.

Kínát rendszeresen éri kritika amiatt, hogy nem védi megfelelő mértékben a szerzői jogokat. Az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik kulcskérdése is a szellemi tulajdon problematikus helyzete a távol-keleti országban. (hirado.hu)

 

Hawaii nyelven kapott nevet a fekete lyuk, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni.

A The Honolulu Star-Advertiser című napilap csütörtöki beszámolója szerint a hilói Hawaii Egyetem nyelvészprofesszoraként dolgozó Larry Kimura a Powehi nevet adta a kozmikus objektumnak.
A hawaii kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény, és a Kumulipo, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetet mesél el.

A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel – amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható – elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak.

A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján – Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió – egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.
Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 elnevezésű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

A kutatás az Event Horizon Telescope projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azért, hogy közvetlenül figyeljék meg egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú globális teleszkóphálózattal. (hirado.hu)


 

h i r d e t é s