h i r d e t é s

Szegregált oktatás? Külön farsangot akartak tartani az iskola roma gyerekeinek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szegregált oktatás? Külön farsangot akartak tartani az iskola roma gyerekeinek

2019. március 30. - 06:42

 

Onga Budapesttől 180 kilométerre, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc mellett található. 5 ezren élnek a faluban, ebből 500-an egy teljesen átlagos, vidéki általános iskolában tanulnak. Körülbelül 350-en vannak a roma gyerekek, és 150-en a nem roma diákok. - írja az atv.hu

A kép illusztráció! - Forrás: eloben.hu

A Heti Napló riportjában egy 11 éves roma kislány elmondta, van egy nem roma barátnője, de külön épületben tanulnak. Az arcát nem vállalta az interjúhoz, mégpedig azért, mert nem szeretné, hogy kicsúfolják az iskolában, vagy, hogy a tanárok rossz szemmel nézzenek rá. A cigány gyerekek elkülönített oktatására nem túlzás azt mondani, hogy a magyar közoktatás egyik legnagyobb megoldatlan problémája. A Heti Napló riportja.

"Vajon mi a célja az iskolának? Vajon arról szól, hogy az én konkrét gyerekem lépdeljen előre, és majd valamikor jó eredményeket érjen el? Igen, ez is fontos célja, meg jó helye legyen a munkaerőpiacon, de az iskola az egy olyan intézmény, ahol nagyon sok évet tölt mindenki, ez egyike azoknak az intézményeknek, amik mondjuk a társadalomnak egy koherenciáját tudnák biztosítani, amiben megtanulunk együtt élni, megtanuljuk azt, hogy mi a jó abban, hogy ennek a társadalomnak a tagjai vagyunk" - mondja Berényi Eszter szociológus.
 
Az elmúlt években 10 százalékkal nőtt az iskolai szegregáció mértéke a hátrányos helyzetű, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek körében. A roma diákok körében a korai iskolaelhagyás hatszor olyan magas, mint a nem romák esetében, köszönhető ez annak is, hogy 2012-ben levitték 16 évre a kötelező tankötelezettséget, így a roma diákok eleve hamarabb kiesnek a rendszerből. (atv.hu)


 

h i r d e t é s