h i r d e t é s

Szijjártó szerint jogszerűen jártak el Gruevszki beutaztatásánál

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szijjártó szerint jogszerűen jártak el Gruevszki beutaztatásánál

2018. november 22. - 08:08

 

Ami persze vajmi keveset számít annak tükrében, hogy ezt sem a macedón kormány, sem az Európai Unió nem így látja. Miért lehet annyira fontos egy köztörvényes, nemzetközileg körözött bűnözőben, hogy még a kiadatását is megtagadja a magyar kormány?

Szkopje, 2013. május 27. A Miniszterelnökség által közreadott képen Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök (b) fogadja Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárt Szkopjéban 2013. május 27-én. - MTI Fotó: Miniszterelnökség

Az ilyen, messzemenőkig óvatos kommunikációt és kínos precizitást igénylő feladatokat rendszerint kivételes képességű és – ami még fontosabb – kipróbált szakemberekre szokás bízni. Az, hogy Szijjártó Péter miben lehet kipróbált, az olvasóink fantáziájára bízzuk, de őt megbízni nem csupán külügyi vonalon, de bármivel is, újabb esete az unortodox módszertanoknak. Jelige: Ha el akarsz baszni valamit, bízd a hülyére! És bármennyire is nem tetszik, Orbán Viktor valószínűleg pontosan ezért ültette a kakadu fedőnevű hülyegyereket a külügyminiszteri székbe.

Most azonban visszájára tűnik elsülni a nagy terv, mert Szijjártónak épkézláb érveket kéne felhoznia arra vonatkozólag, hogy mi a fagyit keres Gruevszki Magyarországon és egyáltalán hogyan juthatott be ide.

A külügyminiszter megmagyarázta, miért nem „szöktetésben” segítettek a magyar diplomaták a volt macedón kormányfőnek. A kínos kérdéseket kerülte, azok szerinte „nem lényegesek”. /24.hu/

Azon túlmenően, hogy nem tudnánk olyan pontot találni Szijjártó érvelésében, amibe ne lehetne belekötni, egészen jó, semmi lényegeset nem mondott, de amit mégis, az megtámadhatatlan. Lenne.

Szijjártó arra kérte a sajtó képviselőit, ne terjesszék azt, hogy a magyar diplomaták részt vettek az elítélt macedón politikus „szöktetésében”./24.hu/

Ha jól értjük a fideszes virágnyelvet – és az ilyesmiben nehéz tévedni – a külügyminiszter arra kér minket, hogy ne foglalkozzunk az üggyel. Azonban nehezünkre esik az engedelmesség, amikor zavaró körülmények kérdőjelezik meg emberünk állításait.

Azt elismerte, magyar diplomaták segítették Gruevszkit abban, hogy Albániából Magyarországra jusson, de minden legálisan zajlott. Ahhoz, hogy Macedóniából hogyan távozott Gruevszki, Szijjártó szerint a magyaroknak „semmi közük”.

Ha igazat mond a külügyminiszter, akkor nincs más megoldás, mint hogy a tiranai magyar nagykövetségen úti okmányokat kapott Gruevszki a magyar diplomatáktól.

Ugyanis korábban bevonták a volt kormányfő útlevelét, tehát Magyarországra nem léphetett volna be legálisan, csak a balkáni országok között utazhatott személyi igazolvánnyal.

Korábban írtunk arról a lehetőségről, hogy Pintér Sándor belügyminiszter külön engedélyezhette volna Gruevszki Magyarországra lépését, azonban Szijjártó érveléséből az következik, hogy nem ez történt. Ha pedig illegálisan érkezett volna Gruevszki, akkor egy szerb menekülttáborban várhatna, nem Budapesten kapta volna meg, kivételes gyorsasággal, a politikai menedékjogot.

Tehát lényegében, Szijjártó szerint az rendben van, ha egy bűnözőt minden gond nélkül Magyarországra szállítanak, ahol aztán szabadlábon garázdálkodhat. Mi pedig ezt is lenyeljük.


 

h i r d e t é s