h i r d e t é s

Több mint hatezer támogató aláírás érkezett eddig a budaörsi tanárok Orbán Viktornak címzett nyílt levelére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Több mint hatezer támogató aláírás érkezett eddig a budaörsi tanárok Orbán Viktornak címzett nyílt levelére

2019. május 07. - 13:40

 

Többek kérésére a támogató aláírások beérkezési határidejét 2019. május 10-ig meghosszabították.

"Továbbra is többségében a támogató, kiállásunkért gratuláló visszajelzéseket kaptuk, de sokan számoltak be arról, hogy intézményvezető, tankerület igazgató, polgármester tiltotta meg a nyílt levél aláírását.

Ellentmondásos, számunkra sokszor érthetetlen helyzetek is tudomásunkra jutottak. Többen írtak pl. arról, hogy a kormány oktatáspolitikáját a munkahelyi értekezleteken is rendszeresen bíráló vezető a kollégáinak megtiltotta nyílt levelünk aláírását. Ennek ellenkezőjéről is hallottunk, arról pl., hogy a fideszes polgármester bíztatta az „esztelen iskolatörvény elleni” aláírásra a kollégákat.

Félő, hogy az aláírást most megtiltó vezetők – vagy utódaik - rövid időn belül ott állnak majd a szülők előtt, és magyarázzák, miért nincs szakos tanár, óvónő vagy dajka az intézményükben. Szerintünk most azért kell nekik a testületük élére állni, vagy minimum hagyni, hogy ezt a nyílt levelet aláírják, mert csak így van esély arra, hogy érdemi változások következzenek be.

Kétségtelenül a legnagyobb probléma most a rövidesen nyugállományba vonulók pótlása. Jelenleg a pálya presztízse soha nem látott mélységben van. Melyik az a normális középiskolás, aki olyan egyetemet választ, aminek elvégzése után bére a garantált minimálbér alatt lesz? Ki választ olyan hivatást, ahol diplomásként 2/3 részét sem kapja a többi diplomás bérének? Ki akar olyan ágazatban dolgozni, amelyben a kormánykommunikáció szerint folyamatosan bért emelnek, a valóság pedig, hogy az ígéreteket nem tartják be, a kezdő és a pályán lévő pedagógusoknak megélhetési gondjaik vannak, nincs jövőképük. De említhetném a dajkák kilátástalan helyzetét, vagy pl. a 45-50 év közötti diplomás iskolatitkárt is, akinek fizetését több 10 ezer Ft-tal kell kiegészíteni, hogy elérje a garantált bérminimumot.

A pálya vonzóvá tételéhez természetesen az anyagiakon kívül arra is szükség van, hogy az intézmények és a pedagógusok a végrehajtó szerepből szabad, autonóm, kreatív döntéshozóvá válhassanak. Az egyeniskola, egyentanár, egyentankönyv…stb, és ennek eredménye, az egyengyerek nem pálya.

Az eddigi, és az ezután várható aláírásokat a miniszterelnök úr nem hajlandó átvenni. Az országban bárhol, bármikor mindössze 3 percet kértem tőle. Válasza az volt, hogy erre nincs ideje. Nincs jogom kétségbe vonni a válasz igazságtartalmát, de azért zárójelben megjegyzem; egy ma 3 éves gyermeknek a leghasznosabb születésnapi ajándék az ezért felelős miniszterelnöktől a közoktatás rendbetétele, minőségének javítása lenne.

Amennyiben írásomból Ön cikket készít, kérem, szíveskedjenek a cikkben megjelentetni a minden fontos információt tartalmazó honlapunkat is: www.budaorsi-level.webnode.hu , hogy kollégáim innen is tájékozódhassanak." - írják közleményükben a Budaörsi Pedagógusok


 

h i r d e t é s