h i r d e t é s

Törvény mondja ki, hogy a bankok megtévesztették a devizahiteleseket!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Törvény mondja ki, hogy a bankok megtévesztették a devizahiteleseket!

2018. szeptember 20. - 17:42

 

Az Országgyűlés mondja ki törvényben, hogy a bankok megtévesztették devizahiteles ügyfeleiket és ezért az árfolyamkockázat terheit sem csak az adósoknak kell viselniük! - szorgalmazta az MSZP elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Illusztráció: 24.hu

Szakács László elmondta, az Európai Unió Bírósága csütörtöki, egy magyar devizahiteles ügyben hozott ítéletében megállapította, hogy a jogalkotó csak hallgatólagosan hagyta jóvá, hogy az ügyfelek viselik az árfolyamkockázatot, amelynek terheit bankok áthárították az adósokra.

Az áthárításról azonban a kormány nem rendelkezett

- mutatott rá.

Az ítélet azt is kimondja - folytatta -, a devizahiteles ügyekben meg lehet vizsgálni, hogy az ügyfelek megfelelő tájékoztatást kaptak-e. Elmondta, ma az adósoknak bíróságon kell bizonyítaniuk, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást, holott a parlamentben ülő "fideszes urak" 2011-ben még maguk is azt mondták, a devizahiteleseket a bankok becsapták.

Az ellenzéki politikus szerint az uniós bíróság ítélete miatt ezrével indulhatnak perek, de ezek helyett a parlament törvényt is alkothatna, különösen úgy, hogy a lakosság tíz százalékát érintő problémáról van szó.

Szakács László jelezte, az MSZP benyújtja a törvényjavaslatot, és kíváncsiak, hogy a fideszesek vajon az adósok mellé állnak-e a bankok helyett. Kérdésre elmondta, mintegy 120 ezer ingatlan vár végrehajtásra és az augusztusi adatok szerint több mint 1755 család veszítette el az otthonát.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője új elszámolást, a banki károsultak kártalanítást és a végrehajtások azonnali felfüggesztését követelte.

(MTI)


 

h i r d e t é s