h i r d e t é s

Tudta? 5 halálos fájdalom, amire figyelni kell!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tudta? 5 halálos fájdalom, amire figyelni kell!

2017. április 28. - 07:21

 

Nem biztos, hogy a lábfájás oka egy egyszerű rándulás, mint ahogyan az sem, hogy fejfájásunkat az időjárás okozza. Íme, 5 olyan hétköznapi fájdalom, aminek hátterében akár halálos okok is megbújhatnak.

Szinte mindenki tapasztalt már élete során fejfájást, lábzsibbadást vagy görcsös hasfájást. Ezek a fájdalmak általában időszakosak, esetleg tudjuk is az okukat, gyógyszerekkel enyhíthetők, vagy kis idő elteltével elmúlnak.

Leigh Vinocur sürgősségi orvos a Today kérésére elmondta, hogy melyik az az öt olyan fájdalom, amit tapasztalva azonnal menjünk el orvoshoz. Elmondása szerint nagyon jó szabály, hogy bízzunk a megérzéseinkben. Ha olyan fájdalmat tapasztalunk, amit még soha, menjünk orvoshoz!

1. Láb- vagy vádlifájdalom

Mi lehet az oka?
Mélyvénás trombózis, vérrög.

A nemrégiben műtéten átesetteknél kialakulhat mélyvénás trombózis, de okozhat ilyen panaszokat fogamzásgátló is. Gyakran előfordulhat, hogy vérrög keletkezik például egy hosszú busz- vagy repülőút alkalmával, mert nem mozgatjuk eleget a lábainkat. Ha úgy érezzük, hogy ez a fájdalom más, mint egy sima görcs, azonnal menjünk orvoshoz, aki ultrahangvizsgálat után vérhígítót ír fel, mert a kezeletlen vérrög akár a tüdőbe is kerülhet és életveszélyes állapotot okoz.

2. Súlyos hátfájás

Mi lehet az oka?
Aortadisszekció, más néven az érfal hosszanti repedése.

Ezt a fájdalmat általában úgy írják le a betegek, hogy szinte széttépi őket a fájdalom és teljesen mozgásképtelenek lesznek. Az aortadisszekció azokra jelent veszélyt, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy valamilyen kötőszöveti betegségben szenvednek. Következménye lehet a stroke, a bénulás vagy a veseelégtelenség.

3. Erős hasfájás

Mi lehet az oka?
Megrepedt méh vagy méhen kívüli terhesség.

A méhen kívüli terhesség súlyos alhasi vérzést okozhat. A szintén erős hasfájással járó méhrepedés pedig azoknál fordulhat elő, akik veszélyeztetett terhesek, fogamzásgátlót szednek, szexuális úton terjedő betegségben szenvednek, esetleg mesterséges megtermékenyítésre készülnek és ezért kezelésre járnak. Mindkettő azonnali orvosi beavatkozást igényel!

4. Erőteljes fogfájás

Mi lehet az oka?
Ludwig-féle angina, tályog.

Az az erős fájdalom, amit a Ludwig-féle angina idéz elő, az állkapocs alsó részén megjelenő duzzanattal társul, ami elérhet egészen a nyakig. Oka a fogíny fertőződése vagy tályog lehet. A duzzanat azért különösen veszélyes, mert kiterjedhet egészen a nyelőcső felé, ami akár a légutakat is elzárhatja. A súlyos tünetek elkerülése érdekében mielőbb forduljunk orvoshoz!

5. Súlyos fejfájás

Mi lehet az oka?
Stroke.

A hirtelen jelentkező, villámcsapásszerű, nagyon erős és másodpercekig vagy akár percekig is fennmaradó fejfájás gyakran jelezhet stroke-ot. Ilyenkor a nagy intenzitású fájdalom mellé általában eszméletvesztés társul. Emellett a súlyosan magas vérnyomás is előidézhet ilyen állapotot.

 

Forrás: Házipatika


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s