h i r d e t é s

Úgy tűnik, találtak egy módszert az öregedés visszafordítására

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Úgy tűnik, találtak egy módszert az öregedés visszafordítására

2020. november 21. - 12:27

A technológia már hosszú ideje itt volt az orrunk előtt, de eddig nem tudták, hogy erre is használható.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A magasnyomású oxigénterápiát (HBOT) régóta, több mint egy évszázada használják a búvároknál fellépő dekompressziós betegség kezelésére, ami akkor lép fel, amikor a szervezetből a túlzottan gyors emelkedés miatt a nitrogénbuborékok nem tudnak kellő sebességgel távozni. A kezelés során a pácienst egy magasnyomású kamrába teszik, majd száz százalékos oxigént lélegeztetnek be vele 30-120 percen keresztül, aminek következtében a vérplazmában oldott oxigén eljut az oxigénhiányos területekre, javítva a szövetrészek oxigénellátását.

A Medical Online szerint a HBOT terápiát az utóbbi időben már egyfajta wellness-szolgáltatásként is sok helyen kínálják, az FDA, vagyis az amerikai gyógyszerészeti felügyelet pedig 13 betegség, többek között a szénmonoxid-mérgezés, az égési sérülések és az arteriális elégtelenség kezelésére is hatékonynak nyilvánította az eljárást. Egy új kutatásnak köszönhetően pedig lehetséges, hogy hamarosan az öregedés visszafordítását is felírhatják ezek mellé.

Ahogy arról a Popular Mechanics beszámol, izraeli tudósoknak két, az öregedéssel szorosan összefüggő folyamatos is sikerült megfordítaniuk, a magasnyomású oxigénterápia ugyanis mind a telomerek megrövidülésének visszafordításában, mind pedig az immunrendszer öregedésének (immunoszeneszcencia) megállításában hatékonynak bizonyult.

Az eredményeikről az Aging című tudományos folyóiratban számoltak be.

Mi az a telomer?

A “terminális gén”, avagy a telomer a kromoszómák végén található kis “sapka”, ami védi a DNS-t a károsodástól. A telomerek a sejtek osztódása során rövidülnek, amit a szervezetünk telomeráz segítségével ellensúlyoz, ám nagyjából ötven osztódás után a szervezetünk már nem képes teljesen kijavítani a telomereket, amelyek elkezdenek roncsolódni. A sejtek öregedésével együtt a telomerek egyre rövidülnek, míg végül a sejt osztódása leáll és sejthalál következik be. Az idő múlásával a szervezetünkben egyre több lesz az osztódásra képtelen sejt, gyakorlatilag ezt tekinthetjük annak a folyamatnak, amit öregedésnek szoktunk nevezni.

A Tel-Avivi Egyetem, a Bar Ilan Egyetem valamint a Shamir Egészségügyi Központ kutatói most egy olyan kísérletet végeztek el, amelynek során harminc, 64 éves vagy annál idősebb egészséges embert vetettek alá három hónapos, összesen hatvan kezelésből álló magasnyomású oxigénterápiának. A kísérlet vezetői a terápia megkezdése előtt, közben valamint két héttel a befejezés után is vérmintákat gyűjtöttek be az alanyoktól, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a terápia hatására a résztvevők telomerjeinek hosszúsága nőtt, az elöregedett sejtjeik száma pedig csökkent. A résztvevők a kísérlet során sem az életmódjukon, sem az étkezési szokásaikon, sem pedig az egészségügyi kezeléseiken nem változtattak, így elméletben kizárható, hogy a változást valamilyen más tényező idézte volna elő.

Nem csak az oxigénterápia lehet hatásos

"A telomerek hosszának jelentős növekedése az eljárás következtében újabb bizonyítékot szolgáltat a tudományos közösségnek arra, hogy az öregedés igenis visszafordítható sejtbiológiai szinten" - írja az erről kiadott sajtóközleményben Shai Efrati, a tanulmány egyik társszerzője. A Tel-Avivi Egyetem orvosi karának professzora nem véletlenül beszél “újabb” bizonyítékokról, hiszen a tudósok azzal már eddig is tisztában voltak, hogy bizonyos módszerekkel, például életmódváltással, rendszeres edzéssel vagy a Danazol nevű készítménnyel lassítható a telomerek hosszának csökkenése, ám ezek közül egyik sem hozott olyan kiemelkedő eredményt, mint a HBOT-terápia.

“Ami a kutatásunkban valóban figyelemre méltó, hogy mindössze három hónapnyi kezeléssel képesek voltunk elérni a telomerek olyan szintű megnyúlását, ami jócskán túlmutat a jelenleg rendelkezésre álló kezeléseken vagy az életmódváltáson” - magyarázta Amir Hadanny, a Sagol Center of Hyperbaric Medicine idegsebésze, aki szintén részt vett a kutatásban.

Magasnyomású oxigénterápiát már Magyarországon is számos egészségközpont és gyógyszálloda kínál, ennek az ára egy órára jellemzően 35-40 ezer forint körül mozog, vagyis egyelőre egy meglehetősen drága módszernek számít, ha valaki így akar fiatalodni. Az öregedés megállításával kapcsolatban számos kutatás folyik, George Church, a világ egyik legismertebb genetikusa tavaly például arról számolt be, hogy nyolc különféle módszert tanulmányoznak, amivel megállítható az öregedés. Ezek közé tartozik többek között a CRISPR-rel végzett génszerkesztés és az őssejtek tanulmányozása.

A halál utolsó órái

Az élet meghosszabbítására nem csak az öregedés megfordítása lehet az egyetlen hatékony módszer, a transzhumanista mozgalom például azt tűzte ki maga elé célként, hogy az ember és a technológia szimbiózisával emelkedjenek felül az elkerülhetetlen végen. Mások az extrém magas kort megélő "szupernagyik" tanulmányozásával remélnek közelebb jutni a megoldáshoz, de ha nem örökké, csak tovább szeretnénk élni, ahhoz már annyi is elég lehet, ha abbahagyjuk a dohányzást.

raketa.hu