h i r d e t é s

Varga Mihály elárulta, miért nem vizsgálja ki Szijjártóék méregdrága lélegeztetőgép-bizniszét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Varga Mihály elárulta, miért nem vizsgálja ki Szijjártóék méregdrága lélegeztetőgép-bizniszét

2020. szeptember 28. - 18:32

 

A Pénzügyminisztérium szerint már nem kell foglalkozniuk a 178 milliárdos, egy céggel kötött szerződéssel.

Varga Mihály pénzügyminiszter - Forrás: Mfor.hu

Hetekig visszhangzott a sajtó a Külgazdasági- és Külügyminisztérium 300 milliárdos lélegeztetőgép-beszerzéséről, amit Szijjártó Péter tárcája a nyilvánosság kizárásával, a közbeszerzés alóli teljes mentesítéssel zavart le.

A közérdekű adatigényléssel napvilágot látott eset külön érdekessége volt, hogy a 444.hu kiderítette:  az óriási összeg több mint felét, 178 milliárd forintot egy maláj cégnek, a GR Technologies-nek fizette ki a KKM, összesen 6258 lélegeztetőgépért – ráadásul, a maláj eladó a piaci törvényeknek ellentmondva annál drágábban adta a gépeket, minél többet kért belőlük a magyar külügy. Végül már 28,4 millió forintos átlagáron értékesítették a készülékeket.

Mentesítéssel bárkitől, bármennyiért

A gyanúsan drága beszerzésről Sebián-Petrovszki László, a DK politikusa érdeklődött Varga Mihály pénzügyminiszternél.

A DK-s képviselő levelében felidézte: a veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet alapján a minisztériumok és állami szervek egyedi mentesítéssel kihagyhatták a közbeszerzési eljárást, ha a koronavírus elleni védekezéshez vásároltak valamit – de ekkor is be kellett kérniük három árajánlatot a beszerzés előtt. Azt pedig csak kivételes sürgősséggel tehették meg, hogy egy adott céget közvetlenül is felkérjenek az ajánlattételre.

A kormányrendelet értelmében az egyedi mentesítéssel kötött szerződések szabályosságát az államháztartásért felelő miniszter ellenőrzi, utólag – emlékeztetett Sebián-Petrovszki, aki rá is kérdezett arra, hogy Varga Mihály kötelességének megfelelően utólag ellenőrizte-e a külügy óriási, 178 milliárdos összegű gépbeszerzését.  

Ha nincs rendelet, nincs ellenőrzés sem

Varga megbízásából államtitkára, Tállai András válaszolt, óriási csavarral magyarázva, miért nem kell foglalkozniuk a túlárazottnak tűnő beszerzéssel: "A veszélyhelyzet megszűnésével a Képviselő úr által hivatkozott jogszabály hatályát vesztette, így erre való tekintettel az államháztartásért felelős miniszternek nincs feladata."

Idejük sem lett volna rá

Vagyis, a kormányrendelet hiába ír elő utólagos vizsgálatot, Vargának semmi dolga háromszor módosított, idővel egyre gigantikusabbá váló külügyi biznisszel. Kérdés, hogy akkor mi értelme a határozatlan időtávú "utólag" szócskának.   

Vagyis, Vargáéknak durván egy hónapjuk lett volna, hogy az összes koronavírus-járvány kapcsán megkötött állami szerződést átvilágítsák, beleértve Szijjártóék szétágazó beszerzéseit.

Szijjártó kérte, Szijjártó megadta

Sebián-Petrovszki László nem csak Varga Mihálynál érdeklődött, de Szijjártó Pétertől is szerette volna megtudni, hogy a Külgazdasági- és Külügyminisztérium kért és kapott-e egyedi mentesítést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos beszerzésekre. A DK-s képviselő a jelek szerint nem értesült róla, hogy pont Szijjártó tárcája volt az, ami az Orbán Viktortól kapott felhatalmazással élve dönthetett a mentesítésekről való kérelmekről, beleértve a saját minisztériuma kéréseit is.

Magyar Levente külügyi államtitkár kérdésre adott válasza mindenesetre így is parádés: "Az Ön által megfogalmazott kérdésekkel kapcsolatos adatok már ismertek és nyilvánosak, a lélegeztetőgépek beszerzése természetesen a törvények betartásával történt."

Magyar csak azt nem tette hozzá, hogy az adatokat csak közérdekű adatigénylésre és egy hónap után adta ki a külügy, a beszerzések szabályosságával pedig már a kormány sem foglalkozik. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s