h i r d e t é s

Végelszámolés alatt a cég, amely havi egymilliót fizetett Borkai Zsolt fiának

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Végelszámolés alatt a cég, amely havi egymilliót fizetett Borkai Zsolt fiának

2021. január 12. - 06:58

 

Ugyanerre a sosra jutott a hajós orgián részt vett lányok budapesti vállalkozása is. - írja az Mfor.hu

A 2019-es év legnagyobb politikai botránya Borkai Zsolt egykori győri polgármester és üzletember ismerőseinek jachtozós orgiája volt, amelyről videófelvétel készült. A kínos leleplezés sok elemző szerint a Fidesz visszaszorulásához vezetett a 2019 őszi önkormányzati választáson.

Az ügynek számos leágazása volt, kezdve Borkai lemondásától, a Győrben szőtt üzleti pókháló felgönygyölítéséig. A sajtó alaposan feltérképezte a volt polgármester kapcsolati hálóját, bemutatva az évekkel korábbi, a helyi Audi gyár építését megelőző telekügyleteket, de a feltáró munka kiterjedt Borkai családja céges érdekeltségeinek bemutatására is.

Ebben a cikközönben látott napvilágot az a hír, hogy Borkai fia, Borkai Ádám havi egymillió forintot kap ügyvezetőként egy ingatlanokkal foglalkozó cégtől, az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft.-től. Az akkori értesülések még a vállalkozás 2018-as beszámolójára alapoztak, ám időközben kijött a 2019-es dokumentum is (a 2020-ast idén májusig kell leadni): ebből pedig az derül ki, hogy a három évvel korábbihoz hasonlóan két éve is ekkora fizetésben részesült az ügyvezető. A kiegészítő mellékletben az egész évre 12 millió forintot tüntettek fel, csakúgy, mint 2018-ra. Érdemes megjegyezni, hogy más foglalkoztatottja nem is volt a cégnek.

Az nem derül ki a számokból, hogy mi indokolta ezt az összeget. A luxemburgi bejegyzésű Akonia S.A. tulajdonában lévő vállalkozás ugyanis a 2016 és 2019 közötti négy évben folyamatosan veszteséges volt, 14-15 milliós negatív eredményt produkáltak, 2019-ben konkrétan -14,76 milliósat.

Ennek is betudhatóan a saját tőkéjük az Igazságügyi Minisztérium cégnyilvántartása szerint 2019. december 31-én -13,6 millió forint volt, ami szép eredmény, ha onnan nézzük, hogy annak az évnek az elején -28 ,3 millióról indultak. Ezen a ponton viszont meg kell állnunk, mert elég nagy a katyvasz az adatok körül. Mint említettük, az IM adatbázisa szerint negatív maradt a saját tőke ebben az időszakban, azonban ha a cég által leadott dokumentum levezetését nézzük, akkor más előjelű számot kapunk. A -28 millió stimmel, de a -13 millió nem, ha megnézzük az alábbi ábrát, amely a 2019-es beszámolóhoz készített kiegészítő mellékletben szerepel.

Mint látjuk, a 2019. december végi állapot szerinti számnak nem negatívnak, hanem pozitívnak kellene lennie. De ha elővesszük az egy évvel korábbi dokumentumot, akkor pedig már az évindító 28 milliós saját tőkét is pozitív előjellel kellett volna feltüntetniük. A cégnél ugyanis 2018-ban tőkeemelést hajtottak végre, az addigi 3 milliót 83 millióra emelték. Vagyis 2019-et már a megemelt jegyzett tőkével kezdték, miközben az arról az évről szóló mellékletben 3 milliót tüntetnek fel (lásd a fenti ábrát).

Erről tavaly december közepén döntöttek. A hitelezőknek - ha van ilyen - nagyjából január végéig van idejük jelezni követelésüket a vezető tisztségviselőnek - aki történetesen Borkai Ádám. Mindez azt is jelenti egyben, hogy e módon már nem fog havi fix fizetéshez jutni az ifjabb Borkai, akit a nyilvántartások a mai napig az Akonia ügyvezetőjeként tüntetnek fel.

Az Akoniát egyébként a hírportálok Rákosfalvy Zoltánnal hozták összefüggésbe anno (például a válaszonline ebben a cikkben), arra alapozva, hogy az Akonia székhelye megegyezik Rákosfalvy címével.

Már az eddigiekből is kiderülhetett, hogy a vállalkozó – aki szintén feltűnik az orgiás videóban - széles bázisú érdekkörrel rendelkezik; Győr egyik legbefolyásosabb üzletembereként tartották számon a Borkai-érában. Kiterjedt kapcsolatrendszerét, üzleti befolyását az Átlátszó cikke összegezte.

Borkai Ádámnak ezenkívül még egy érdekeltségét lehet nyomon követni: az Mfor által elsőként bemutatott E-ground Productions Kft. alig két éve működik, amely vállalkozásba a futball közegében otthonosan mozgó Vörösbaranyi-családdal együtt vágott bele Borkai fia. Első teljes üzleti évükben 14 millió forintos árbevétel mellett -2,27 millió forintos adózott eredményt ért el az elsősorban a konferenciaipari tevékenységre létrehozott társaság.

S van még egy szála a történetnek, amit érdemes követni. A hajós bulin részt vett ikerlányokról a portál tavaly tavasszal írta meg, hogy Budapesten próbáltak szerencsét, csomagküldő szolgáltatást terveztek indítani. Pechjükre pont a koronavírus-járvány kitörésének idején, ami nyilván megnehezítette az üzlet kiépítését (a már tapasztalattal rendelkező cégek viszont szép forgalmat tudtak produkálni). A LiCseng Ital Kereskedelmi Kft. nem húzta sokáig, tavaly december elején itt is végelszámolási eljárást voltak kénytelenek indítani a tulajdonosok. (mfor.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s