h i r d e t é s

Végül rájössz hova tartozol. Sehova! Magad vagy és Allah!

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Végül rájössz hova tartozol. Sehova! Magad vagy és Allah!

2020. január 25. - 12:44

 

Megszülettem és egy olyan vidéken nőttem fel, ahol a magyarok mellett svábok, cigányok is éltek. Az iskolában egymás mellett ültünk a padokban és sosem tudtuk, ki a másik. Egyszerűen nem volt téma. Az sem, hogy ki milyen vallású. Örültünk, hogy luk volt a fenekünkön, nemhogy még vallásról vitázzunk.

Forrás: Mihálffy Balázs

Jött a nagy szabadság és az embereket hirtelen elöntötte az identitástudat. A kis szende fiúcskából liberális, okoskodó zsidó lett, a keresztények egyikéből-másikából cserkészvezér, vagy konzervatív sódernyomó, a svábok pedig csapódtak bal és jobb oldalra, mikor fizettek itt, vagy ott jobban. Az ateisták maradtak, akik voltak, csak hangosból átmentek csöndesbe. Rájöttek, hogy a keresztény kurzusban kimentek a divatból. Később megjött a hangjuk, de akkorra már a keresztény kurzusból is valami evangélium-idegen migráncs szegregáló valami vált, ami jól jövedelmezett.

Számomra egy másik világ nyílt meg. Az Iszlám. Nem emberek vezettek rá, hanem a Korán, amit hosszú éveken át fordítottam. Nem emberek magyarázták mit, hogy értsek, hanem magamtól kellet kutatnom és rájönnöm. Egy csodálatos felfedezés volt, ami megváltoztatta az életemet. Micsoda rendszer! Törvény és hit! Működik egyéni és társadalmi szinten! Fantasztikus mondatok, logika! Egységbe kovácsolja azokat, akik hisznek benne! Legalábbis azt hittem. 1983-ban felvettem az Iszlámot. Mindezt az első Korán fordításom után! Tehát nem előtte, alatta, hanem utána, amikor láttam, hogy miként áll össze a hit rendszere!

1983-tól kezdve valami megváltozott bennem. Muszlim társadalmakban dolgoztam, éltem és láttam, hogy ami a valóságban van, az idegen a Könyv hirdetésétől. Nem kicsit, hanem nagyon!

Majd fokozatosan beköszöntött a csalódások időszaka. Azt hittem, hogy egy másfél milliárdos tömeget alkotó egységben vagyok, de az Iszlám felvétele után jött az első kérdés. Mi vagy? Síita, vagy Szunnita? Phuuuu, ilyen a Koránban nem volt! Miért, kérdeztem vissza? Mohammed (béke reá) mi volt? Síita, vagy szunnita? Erre mindig morajlás a válasz. Majd, ha egy idő után azt válaszolom, hogy szunnita vagyok, akkor milyen szunnita? Shaf’ai, Maliki, Hanbali, vagy Hanafi? Pfuuuu, fogalmam sincs, mondtam, majd kezdtem kitanulni ezt a szakmát. De ha erre is válaszolsz, barátom, akkor mennek tovább és visznek a kisebb csoportokhoz tartozások irányába. Eljön az idő, amikor már abba is belekötnek, hogy vágd a bajuszodat, hogy nézz az utcán és mit mondj, ha tüsszentesz. Végül a másfél milliárd helyett, egy 15-20 fős csoport tagja lehetsz, akik mindjárt csatlakozásod után csicskásítanak. Szóval dehogy lehetsz tag! Csak azt ígérik! Nem királynak kellesz sehol!

Egy ilyen leckét már egyszer végig csináltunk az átkosban. Akkor „világ proletárjai egyesüljetek”, volt a jelszó. Az egész úgy kezdődött, hogy öt orosz egy szobában kitalálta, hogy ők a többség (bolsevik) és a szoba falain kívül levő milliók a kisebbség (mensevik). Majd elvárták, hogy a milliók úgy egyesüljenek, ahogy ők öten előírják. Ebből is lettek utána nemzeti koppintások, forradalom exportja stb. és az öt főből kialakult egy ideológiát minden szinten meghatározó kis csoport, aki lenyúlta a többséget. De akkor is, ahogy most, mindig kimaradtam abból a jóból, amit a többséghez csapódás előtt ígértek és mindvégig egy pórul járt kisebbség lettem. Szóval, még egyszer már ugyanezt nem szívom meg Muszlim változatban, gyerekek.

Szóval, tök mindegy hova tévedsz, maradsz az EU-ban, ahol kultúrbarmok közt vagy csicska, vagy Muszlimoknak látszó tárgyak csoportjaiban imitálsz valamit, ami minden, csak nem Iszlám. Akár itt vagy, akár ott vagy, csak egyet nem találsz: hitet. Azt csak Istennél találsz. Ő nem követeli meg, hogy alakra vágd a bajuszodat és nem határozza meg nadrágod szárának hosszát. Ha meghalsz és Ő úgy dönt, hogy bejutsz a mennyországba, nem kérdezi meg, hogy kinek drukkoltál? Liverpoolnak, vagy Real Madridnak? Nem kérdezi, melyik pártnak voltál tagja, nem érdekli nemed, bőrszíned, etnikai hovatartozásod, csak egy: mit tettél? Mert, ami ott lesz belőled, az a lelked, aminek nincs identitása!

Áyái közül való az Egek és a Föld teremtése, nyelveitek, színeitek különbözősége. Mert bizony, ebben vannak a Jelek a népnek, kik tudnak. (Korán 30:22)

A nyelvek és bőrszínek különbözőségét a földrajzi terület és idő függvényében szemlélhetjük. Az egész emberiség egy emberpártól származik. Utódaik idővel a legtávolabbi helyekre kerültek el, különböző klimatikus feltételek közé. Ősi nyelvük kikopott, helyébe új került, az eltérő klímákhoz alkalmazkodva más és más alkatok, bőrszínek jöttek létre. Azonban összeköti őket az, ami változatlan közöttük: az érzések és hit, ami egyenlőséget hoz közéjük, Allah gondviselése alatt.

Valaha azért vettem fel az Iszlámot, mert a Koránban az embereket elválasztó identitás nincs jelen! Hát, sikerült beletenni azt a gyakorlatban.

Ez az írás nem vonja kétségbe azt a tényt, hogy vannak közösségek, melyekben mindenki otthonra lel.

Nem róluk írok. Egy jellegzetességre kívántam felhívni a figyelmet, ami bennünk van és amin, ha javítunk, a világ jobb hely tudna lenni.

Allah áldjon mindenkit és kérem, vezessen a helyes útra. Nem arra, ami elválaszt, hanem ami összeköt minket. Ámen.

Címkék: 

 

h i r d e t é s