h i r d e t é s


Vészjósló az Eurostat jelentése: a magyar lakosság harmada súlyos nélkülözésben él

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vészjósló az Eurostat jelentése: a magyar lakosság harmada súlyos nélkülözésben él

2017. december 13. - 19:01

 

A 18 éven aluliaknak 40%-a, az alacsonyan képzetteknek a fele, a teljes lakosságnak harmada él nélkülözésben Magyarországon az Eurostat legfrissebb adatai szerint. 

Forrás: flickr.com Fotó: Charles Leblanc

Újabb adatok bizonyítják az Orbán-kormány szociális politikájának teljes kudarcát. A legsürgetőbb a családtámogatások és az oktatás átalakítása a szegénység csökkentése érdekében.

Az EU-s rangsorban ezzel a szégyenletes negyedik legrosszabb helyet foglaljuk el. Az Együtt szerint azonnal emelni kell a 10 éve változatlan családi pótlékot és a gyest, és javítani kell a hátrányos helyzetből induló gyerekek számára elérhető oktatás színvonalát.

Miközben Magyarország állítólag jobban teljesít, 10-ből 4 gyereknek nem jut legalább két naponta hús a tányérjába, fázik a saját otthonában, nincsen két pár elfogadható minőségű cipője,  családja adóssággal küzd és persze álmodni sem mer arról, hogy egyszer nyaralni  menjenek.

Az Eurostat legfrissebb felmérése azokat minősíti nélkülözőknek, akik ezen és még néhány hasonló kritérium közül legalább 5 esetében hiányt szenvednek. Még rosszabb az arány azok körében, akik legfeljebb a 8 általánost végezték el, esetükben 50% feletti a szegénységben élők aránya. A  65 év felettieknek 23%-a él nélkülözésben.

 Az Együtt ezért ismételten sürgeti a családpolitikai és a lakástámogatási rendszer valamint az oktatás átalakítását.

Sürgősen pótolni kell a családi pótlék és a gyes 10 éve elmaradt infláció korrekcióját, és igazságosabb, több kulcsos adórendszerre van szükség a legalacsonyabb jövedelműek adóterhének csökkentése érdekében.

Át kell alakítani a lakhatási támogatást, amely jelenleg a legjobb helyzetben lévő, magas jövedelmű családoknak ad akár 10 millió forintos támogatást akár második vagy harmadik új építésű ingatlanjuk megvásárlására, de nem segít azoknak, akiknek még a közüzemi számlák kifizetése vagy a lakásbérlés is nehézséget jelent.

Az Együtt szerint teljes csapda a fokozódó iskolai szegregáció, a szakiskolai képzés lebutítása és a 16 éves tankötelezettségi korhatár is, amelyek mind a kilátástalan közmunkába vezetnek. Míg a családtámogatások átalakítása rövid távon csökkentené a nélkülözést, a közoktatás javítása tartósan segítené a szegénységből való kiemelkedést.

A nyugdíjasok esetében pedig nem általános osztogatásokra van szükség, akár Erzsébet-utalványok, akár 13. havi nyugdíj formájában, hanem a legszegényebb idősek helyzetének célzott javítására. 

Az Együtt választási programja részletes javaslatokat tartalmaz a szegénység csökkentésére és a hátrányos helyzetből induló fiatalok esélyeinek javítására.

Spät Judit
Az Együtt elnökségi tagja

os.mti.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..