h i r d e t é s

Vízben gázolnak Grönlandon a szánhúzó kutyák

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vízben gázolnak Grönlandon a szánhúzó kutyák

2019. június 23. - 10:16

 

Grönlandon térdig vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel hívja fel a figyelmet a szokatlan melegre. A Steffen M. Olsen dán klímakutató által készített fotó bejárta a világot, számol be róla az MTI. 

Fotó: Rasmus Tonboe @RasmusTonboe / Twiiter

A képen hat szánhúzó husky látható, melyek jég helyett olvadékvízen haladnak át a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében. A meghökkentő felvételen úgy tűnik, mintha az állatok vízen járnának. 

„Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott, és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok” – idézte Olsent, a Dán Meteorológiai Intézet kutatóját a Ritzau dán hírügynökség.

Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a telefonnal készített amatőr felvétel ilyen híressé válik. Június 13-án készült a kép, amikor a kutatómisszió tagjai áthaladtak az Inglefield-öblön. A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről – írta internetes oldalán az Independent című brit lap.

A vékony vízréteg egy mintegy 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett alakult ki.  Olsen kollégája, Rasmus Tonboe a Twitteren a fotó alatt megjegyezte: a szokatlan meleg és az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy a gyorsan felhalmozódott olvadékvíz nem tudott levezetődni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt.

Grönlandon rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint 2 gigatonna jeget veszített az ország. (MTI) / index.hu


 

h i r d e t é s