h i r d e t é s

6 milliárdos palotát kapott a Horthy Miklós által alapított díjat kiosztó testület

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

6 milliárdos palotát kapott a Horthy Miklós által alapított díjat kiosztó testület

2022. december 03. - 06:12

Zene- és szivarszoba is lesz a mintegy 6 milliárd forintból felújított és berendezett székházban, amit a Corvin-lánc állami kitüntetést adományozó testület kapott az államtól, ezt a hvg.hu írta meg.

A Tisza-gyilkosság helyszíne - Forrás: wikipedia/Mazarin07

A testület tagjai hivatalosan 2019-ben találkoztak utoljára, díjakat négy éve nem adtak át. A testület irodáját vezető miniszterelnöki megbízott korábban azt mondta, a felújított palotában például konferenciákat is rendeznének majd. Az MSZP szerint a beruházás újabb példa a felesleges pénzszórásra.

21 éve és két napja a Parlament kupolatermében adta át Orbán Viktor miniszterelnök először a Corvin-lánc kitüntetéseket.

A díjat még 1930-ban alapította Horthy Miklós kormányzó, a célja az volt, hogy egy szűk körű, a rendszert támogató elit klubban tartsa a magyar tudomány és művészet vezető személyiségeit.

1953-ban a díjat megszüntették, majd 2001-ben az első Orbán kormány élesztette fel. Azokat akarták díjazni, akik különleges módon járultak hozzá a magyar közgondolkodás jobbításához, a tudományhoz és a kultúrához. A szocialista kormányok idején nem foglalkoztak a díjjal, majd 2012-ben és 2018-ban adták át újra a Szent István rend utáni második legrangosabb kitüntetést. Összesen 15 díjat oszthatnak ki, jelenleg 13-an viselik.

A Róheim-villát, ahol Tisza István miniszterelnököt 1918-ban agyonlőtték, 2016-ban adta át az állam a Corvin-lánc Testületnek. 2019-ben kezdődött a meglehetősen romos állapotú palota felújítása. A hvg.hu írta meg, hogy a munkát lassan befejezik, a felújítás és berendezés végösszege pedig elérheti a 6 milliárd forintot.  

Az épületfelújításon túl a berendezésre is gondolni kellett, hogy milyen bútorzat kerüljön bele. Gondolkodni kellett azon is, hogy valamilyen módon milyen műtárgyakkal legyen díszítve, amely nem túl hivalkodó, de méltó a Corvin-lánc Testületnek a színvonalához

– mondta korábban Klinghammer István, a Magyar Corvin-lánc iroda vezetője, miniszterelnöki megbízott.

A berendezési tárgyak, amelyek között van például 10 ágy, 80 asztal és 236 ülőbútor, 324 millió forintba került, vettek egy zongorát 10 millióért, és a felújítás filmes dokumentálására is rászántak 8 millió forintot.

De a villában kialakítanak zene- és szivarszobát és lakosztályokat is. Pedig a Testület utoljára 2019-ben tartott olyan közgyűlést, ahol a tagok találkoztak is. Az MSZP szerint a palota felújítása újabb felesleges pénzköltés.

Hogy értse mindenki, ez 6000 millió forint. 6000 millió forintból egyébként hét éven keresztül lehetne a méltányossági nyugdíjkeretet finanszírozni a jelenlegi költségvetés alapján, vagy mondjuk mind a 120 ezer pedagógusnak lehetne télvíz idején 50 ezer forintos rezsiutalványt biztosítani

– mondta Kórozs Lajos, országgyűlési képviselő.

Klinghammer István korábban azt mondta, az új székházban konferenciákat, tanácskozásokat is szerveznének, illetve a kitüntetés birtokosai saját szakterületükön szűkebb körű vitákat is szervezhetnének a felújított palotában. Kérdeztük a kormányt, mi indokolta, hogy a testület ilyen drága székházat kapjon, de nem válaszoltak. (rtl.hu)