h i r d e t é s

A kormány álhírre figyelmeztet: nem igaz, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormány álhírre figyelmeztet: nem igaz, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés

2023. május 26. - 18:18

Visszautasítják az állítást.

Forrás: Pénzügyminisztérium/Facebook

A Népszavában pénteken megjelent cikk állításait cáfolja közösségi oldalán a Pénzügyminisztérium. Szerintük ugyanis hamis az állítás, amely szerint nem lesz évközi nyugdíjemelés.

„Szinte biztos, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása” – írta cikkében a Népszava, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnökére hivatkozva. Juhász László a lap érdeklődésére válaszolta, hogy „a magas infláció miatt évközi kiegészítő emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére most végre válasz érkezett, igaz, nem a címzettől, hanem az államháztartásért felelős államtitkártól”, azaz Banai Pétertől.

Banai Péter Benő kifejtette, hogy a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal

– fogalmazott a lapnak Juhász Péter a péntek reggel megjelent cikkben.

VIGYÁZAT! ÁLHÍR! ÚJABB VALÓTLANSÁGOT KÖZÖLT A NÉPSZAVA. BANAI PÉTER BENŐ ÁLLAMHÁZTARTÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR A NYUGDÍJASSZERVEZETEK EGYEZTETŐ TANÁCSÁNAK KÜLDÖTT LEVELÉRE HIVATKOZVA A NÉPSZAVA VALÓTLANUL ÁLLÍTJA, HOGY „NEM LESZ ÉVKÖZI NYUGDÍJEMELÉS, LEGKORÁBBAN A NOVEMBERI KORREKCIÓVAL NŐHET AZ IDŐSEK ELLÁTÁSA”.

Ez már a Pénzügyminisztérium reakciója volt a Népszavában megjelent állításokra, amit még aznap délután a Facebook-oldalán közölt a kabinet.

A valóság ezzel szemben az, hogy a hivatkozott levél nem tartalmaz ilyen megállapítást, hanem a következőt rögzíti: »Amennyiben az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke – januártól visszamenőleg – nyugdíjkorrekciót hajtunk végre«

– fogalmazott a Pénzügyminisztérium a közösségi oldalon, kommentben pedig az eredeti levelet is közölte.

Egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon az a közel egymillió nyugdíjas, akiknek a nyugdíja nem éri el a százötvenezer forintot sem. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa ötszázalékos emelést kér a kormánytól. A szervezet elnöke az a Juhász László, aki a most álhírterjesztéssel vádolt lap cikkében szakértőként nyilatkozott. Az elnök korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a 27 százalékos nyugdíjas infláció május elejére felemésztette az év eleji 15 százalékos emelést és a 13. havi juttatást is. (Index)