h i r d e t é s

A lottón sorra viszik el a nyereményeket

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

A lottón sorra viszik el a nyereményeket

2022. november 29. - 18:10

A héten több lottójátékon is volt telitalálat. A szerencse egész héten mosolygott, s bizony a mázlisták örülhetnek a mesés vagyonoknak. Akikre a rabona kifizetés nél mosolyog rá Fortuna nekik sem lehet panaszuk.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Mi lett az egykori nyertesekkel?

Akikről kiderült azaz publikussá vált, hogy nyertek anno nem mind mondhatják magukat már boldognak és legfőképpen gazdagnak sem. Sokféle ember létezik, de két típusról beszélünk most csak. Az egyik, ha pénzhez jut akkor, ha kell, ha nem költ. Míg a másik okosan befektet, félretesz, fogja-félti a pénzt és nem szórja esztelenül. Megjelennek rokonok, barátok és a pénz szépen lassan fogy. A luxus átmeneti vendég lesz csak és a nyeremény, ha elfogy, akkor jön a baj és az újabb nincstelenség.

Aki nyert, vajon miért nem jelentkezik?

Elveszett a szelvény. Az alap eset ez. Durva tréfa az élettől, nyerni és egyben veszíteni is. A másik, hogy játszik az illető, de nem nézi a számokat sehol sem. Talán a „ minek nézzem úgyse nyerek, csak megszokásból játszom” attitűd tipikus esete ez. Vagy időközben jobb létre szenderült. Ez sem a legjobb opció. A rabona kifizetés esetén azonban nincs okunk az aggodalomra, a pénz mindenképpen hozzánk kerül. Tehát itt automatikus, ha nyertünk jön a pénz, no stressz. Konklúzió, ha játszunk figyeljünk oda jobban.

A szűkölködésből szegénységbe

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a szegény nyertesekből végül ismét szegény lesz? Ez remek pszichológiai megfigyelés tárgya is lehet(ne)! Minden bizonnyal az álmok, vágyak az ilyen embereknél jóval nagyobbak és több mint annál, aki alapból megvehet és tehet bármit, amit szeretne. Míg egy szegény család, ha nyer akkor mi az első? Új autó, berendezés, bútor vásárlás, számítástechnikai eszközök, kütyük, nyaralás, új ház és még sorolhatnánk. Ezek a vágyak és célok életszerűek és nem kövezzenek meg érte senkit sem. Viszont az átgondoltság a mértékletesség hiánya visszavezet a kiinduló ponthoz. Túl nagy házat vesznek, aminek a fenntartási költsége magas. Ugyan így az autóval, luxusautó, utazás a köbön. Ez az életvitel pedig tarthatatlan hosszútávon biztos és folytonos bevétel nélkül.

Társadalmi és pszichikai nyomás

A társadalmi nyomás alatt a rokonokra, barátokra és a rég eltűnt újra elkerülő érdekemberekre gondolunk. A  „megteheted, hogy adj” gondolkodás  ilyenkor beindul. Ugyanakkor a kéregetés is elindul. A rabona kifizetés megtörténtekor nem tudják meg, hogy nyertünk, biztonságos és diszkrét. De persze a lottó ötös esetén látványos lesz a változás az életünkben és a fényűzés szembetűnő lehet mások számára is. A másik pszichikai nyomás például a na majd most megmutatom mindenkinek hozzáállás…egyenes út a bukáshoz. Önmérséklet, külső kontroll és a józan ész mindezektől megvédhet bennünket. Ha múltkor még szakadt farmer sportcipővel volt, akkor azonnal ne legyen D&G öltöny vagy ha eddig BKV volt, akkor azonnal ne váltsunk helyette BMW-re. Átmenet, fokozatos váltás és hát a legjobb, ha az illető elköltözik. Hiszen új élet, új helyen, már nem is annyira lesz feltűnő.

Végezetül egy jó tanács hátha eljut az újdonsült milliárdosokhoz is: fektessen be hosszútávra és jelentős részét tegye el a pénzből. A többit pedig ezentúl nyugodtan lehet költeni és élvezni végre az életet, hamár van, akinek az életében ilyen megismételhetetlen lehetőség adódik. Érdemes megbízni egy befektetési szakembert és a tanácsai alapján befektetni. No meg a jó öreg párnaciha is jól jöhet azoknak, akik bizalmatlanok a banki vagy egyéb befektetési formákkal szemben. Igaz, ebben az esetben előre lemondanak a kamatról és a haszonról is.

Szerencsejáték
A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.
Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!