h i r d e t é s

Alapjaiban változhat meg a magyar járóbeteg-ellátás hétvégétől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Alapjaiban változhat meg a magyar járóbeteg-ellátás hétvégétől

2023. március 22. - 10:21

Már elindult a levelezés a szakrendelők átadásáról.

A kép illusztráció! - Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A hétvégéig kell nyilatkozniuk a helyhatóságoknak, hogy átadják-e a szakrendelőiket az államnak – derül ki az önkormányzatoknak küldött levélből, amiről a Népszava adott hírt. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) január óta gyűjti a 136, nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási adatait, írja a lap.

Ezt az Országgyűlés decemberben elfogadott, az egészségügy átalakításáról szóló törvénye tette lehetővé. A most kiküldött tájékoztató levél szerint az állami átvétel hatékonyabbá teszi az ellátást, valamint a várakozási idők is csökkennek.

A szakrendelők államosításának ötletéért felelős Takács Péter államtitkár továbbá hangsúlyozta, hogy ezzel azt is elkerülnék, hogy egy orvos négy-öt helyen vállaljon két-két órás szakrendelést, hiszen ezzel több időt pazarol az utazásra, mint amennyit a betegek kezelésére szorít.

Az önkormányzatok nem örülnek

A Fővárosi Közgyűlés ezzel szemben tavaly év végén egyhangúlag megszavazta, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük. „Az államosítás ellentmond a főváros-kormány 2019-es megállapodásának, melynek az volt a célja, hogy a budapestiek érdekében fejlesszük az alap- és a járóbetegellátást” – mondta Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat tanácsnoka a Népszavának.

Többen az ellátórendszerből való forráselvonást látják az államosítás mögött, valamint az önkormányzatok befektetett eszközeire is felhívják a figyelmet: Terézvárosban például a szakrendelő működési költségeinek és eszközbeszerzéseinek 15 százalékát biztosítja az önkormányzat, itt a műszerpark is jelentősen megújult.

A terézvárosi mellett az újpesti városvezetés is határozottan elutasítja az államosítást. A Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség tizenkét pontban hívta fel a figyelmet arra, hogyan ronthatja az államosítás a járóbeteg-ellátás minőségét. (Forbes)