h i r d e t é s

Az elmúlt öt évben rákaptak a magyarok a szódára

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az elmúlt öt évben rákaptak a magyarok a szódára

2021. február 03. - 10:07

Egyre több embernek fontos a PET-palack szennyezés csökkentése

Az elmúlt öt évben egyre népszerűbbé vált az egyik legismertebb magyar hungarikum, a szóda. „Mindez azt bizonyítja, hogy Magyarországon egyre több ember élvezi az otthon készíthető frissítők jelentette kényelmet, amivel jelentős mértékben hozzájárul az egyszerhasználatos műanyag hulladék csökkentéséhez” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

2016 és 2020 év vége között 65,5%-kal nőtt a szódagépek eladása Magyarországon a SodaStream tapasztalatai szerint. A legnagyobb növekedés 2019-ben volt, amikor 80 százalékkal emelkedett a szódagépek értékesítése a hazai piacon az előző évhez képest. "Az elmúlt években tapasztalt növekedés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy egyre több fogyasztó jött rá idehaza, hogy kevesebb cipekedéssel és kisebb környezeti terheléssel jár, ha inkább otthon készíti magának a szénsavas frissítőket úgy, ahogyan azt a nagyszüleink tették" – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina.

A SodaStream szerint a legjobb megoldás az, ha az eldobható PET-palackokat meg sem termeljük. Kevéssé ismert tény, de a PET-palackok gyártásához alapvetően nyersolajra és vízre van szükség. Csak az Egyesült Államokban 17 millió hordónyi olajat (egy hordó kb. 160 liter) vesz igénybe évente a PET-palackok előállítása. Mindez negatív hatással van a klímaváltozásra is: számítások szerint mindössze 4 darab PET-palack legyártása annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha valaki egy mérföldet, vagyis átszámítva 1,6 kilométert tenne meg egy autóval.  

Másik probléma, hogy a fogyasztók által a boltokban megvásárolt PET-palackoknak csak egy része kerül a hulladéklerakókba, túlnyomó többségük a természetben, erdőkben, árterekben és az édesvizekben végzi. Sok PET-palackot pedig elégetnek tüzelő gyanánt idehaza, ami rendkívül környezetszennyező. Egy kutatás1 ugyanis megállapította, hogy PET-palack égetésekor keletkező szálló por (PM10) ötszöröse a tűzifáénak, a polietilén zacskók és poliuretán szivacsok égetésekor pedig közel tízszer annyi PM10 jut a levegőbe, mint a tűzifa esetében.

Ez azért súlyos probléma, mert a szálló por számos egészségre gyakorolt negatív hatással bír. Ezek közé sorolható a szív és érrendszeri tünetek megjelenésének és súlyosbodásának valószínűsége és emelkedhet a tüdőrák kialakulásának kockázata2. Emellett enyhe légúti változásokat, allergiát és egyéb más légzőszervi panaszok megjelenésért tehető felelőssé.

Minden SodaStream készülékhez tartozó, egyetlenegy többszörhasználatos szénsavasító palackkal egy 4 fős család 2.500 PET palacktól kímélheti meg a bolygót két év alatt. Vagyis ennyit biztosan nem kell legyártani, sem elégetni. Az üveges SodaStream szénsavasító készülékekkel pedig még több PET-palacktól óvható mega bolygó. A magyar piacon a SodaStream gépei közül a Spirit szódagép és a kóla és narancs ízesítésű szörp számít a legnépszerűbbnek.

 


1. Forrás: https://levegomunkacsoport.blog.hu/2020/07/20/egy_uj_kutatas_szerint_a_lakossagi_hulladekegetes_ezerszer_mergezobb_lehet_mint_a_tuzifa_elegetese 2. https://pm10.kormany.hu/egeszsegugyi