h i r d e t é s

Hatalmas, fényes tűzgömb robbant fel Magyarország felett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas, fényes tűzgömb robbant fel Magyarország felett

2023. március 20. - 20:15

Háromszor is robbant a zöldes színű és még a Vénusznál is fényesebb meteor.

A 2023 március 17-én péntek este Magyarország felett felrobbant tűzgömb fotója. A felvételt Az MTM Magyar Tűzgömb Hálózat AMS78 jelű bajai állomása készítette. - Forrás: Magyar Meteoritikai Társaság

A Magyar Meteoritikai Társaság közleménye szerint pénteken szokatlanul fényes tűzgömb robbant fel Magyarország felett. A ritka és igen látványos égi jelenséget a társaságnak az ország különböző pontjain elhelyezett összes kamerája rögzítette.

Relatíve sokáig izzott a háromszor robbanó tűzgömb

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) tűzgömbkamera-hálózata 2023. március 17-én, pénteken este 20:08:48-kor (UT szerinti időben) az ország több pontján is rögzítette azt a felrobbanó tűzgömböt, AMELYET MAGYARORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉRŐL LÁTNI LEHETETT.

A zöldes színű égi jelenség úgynevezett lassú, vagyis relatíve sokáig izzó többször robbanó és jól fragmentáló tűzgömb volt.

A Magyar Tűzgömb Hálózat (MTH) számos állomásán, így köztük a zalaegerszegi, a bajai, a fülöpszállási, a nagyszénási és a büki észlelőpontokon is sikerült megörökíteni a felrobbanó tűzgömböt. Az MMT rövid közleménye arra még nem tért ki, hogy a fényes tűzgömb milyen irányból és merre haladva lépett be a légkörbe, illetve mely nagyobb települések felett haladt el.

A pontos pályaadatok kiszámítása után lehet megbecsülni, hogy amennyiben a tűzgömbként felrobbanó meteor nem semmisült meg teljesen a súrlódási hőtől, hol érhettek földet az esetleges maradványai. (Origo.hu)