h i r d e t é s

Megtalálták Európa legrégebbi művégtagját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megtalálták Európa legrégebbi művégtagját

2016. január 15. - 11:12
0 komment

Európa eddig feltárt legrégebbi, csaknem 1500 éves művégtagjára találtak a dél-ausztriai Hemmabergben: a fából készült lábprotézis darabjait egy középkorban élt férfi földi maradványai között fedezték fel – írja az MTI.

Fotó: Austrian Archaeological Institute

A középkorú férfi csontvázát egy kora középkori templomhoz tartozó temetőben tárták fel - írja az index.hu.

A férfi bal lábfejét – talán egy balesetet után – bokától lefelé amputálták, de a körülmények ellenére a páciens szerencsésen túlélte az operációt.

A szakértők feltételezése szerint a férfi a 6. század közepe-vége táján halhatott meg, és valószínű, hogy nagyjából még két évet élt a műtét után. Mindez azt jelenti, hogy a fából készült lábprotézis körülbelül 1500 éves, vagyis ez az Európában talált eddigi legrégebbi művégtag. Kínában és Egyiptomban találtak korábbról való darabokat.

Az Osztrák Régészeti Intézet szakértője, Michaela Binder és kollégái röntgen- és CT-vizsgálatoknak is alávetették a férfi maradványait, arra a megállapításra jutva, hogy "maga a protézis egy alulról vaspánttal megerősített, fából készült lábfej volt". A szakember szerint a férfi medence és gerinc melletti izmainak lestrapáltsága azt sugallja, hogy lovagolhatott és feltehetőleg lovas katona volt, aki csatában sérült meg.

A csontvázat még 2013-ban fedezték fel, de csak most jutottak a meglepő felfedezésre a lábat illetően. „A fertőzésveszély már önmagában rendkívül magas lehetett, ami azt mutatja, hogy milyen jól végezték el a beavatkozást. És ne felejtsük el, hogy a civilizált világ pereméről beszélünk, a hatodik században” – idézte a Local.at hírportál az intézet egyik munkatársát.

A kutatók szerint rokkantsága ellenére a férfi a közösség előkelő tagja lehetett. Mellé temettek egy kardot és egy díszes melltűt, és ekkortájt csupán a magas társadalmi rangú embereknek járt templomi temetés. A dél-ausztriai, Karintia tartománybeli Hemmaberg korai keresztény zarándokhely volt a maga hat templomával.

 

index.hu