h i r d e t é s

Óriásit hibáztak a Baranya vármegyei kórházban: meghalt a beteg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriásit hibáztak a Baranya vármegyei kórházban: meghalt a beteg

2023. március 23. - 19:53

A műtét során fertőtlenítőszert használtak a sóoldat helyett: a beteg meghalt. Két egészségügyi dolgozónak halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kell felelnie. A vádlottak közül ketten műtőssegédként, a harmadik pedig szakorvosként dolgozott. - írja a Blikk

2020 májusában nőgyógyászati laporoszkópiás műtétet végeztek egy baranyai kórházban, melyet megelőzően a két műtőssegéd a műtő takarításához szükséges fertőtlenítőszert vitt a műtőbe. A raktárban 5 literes kannában állt a szer, ezért a műtőssegédek a fertőtlenítőszert egy kisebb, eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegbe töltötték át. A férfiak a fertőtlenítőszert tartalmazó, eredetileg sóoldatos üveget a műtő előterébe vitték, ahol a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

Másnap került sor a műtétre, amelyen a vádlottak is jelen voltak. A beavatkozás során szükség volt fiziológiás sóoldat használatára, amihez sajnálatosan a műtőasztalra helyezett fertőtlenítőszert tartalmazó üveget használták fel.

A műtétet követően észlelték a kiöntött fertőtlenítőszer sajátos állagát, amit a műtősnő jelzett a műtőssegédeknek, illetve a műtétet végző orvosnak. Ekkor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta.

A megműtött beteg másnapra rosszul lett, ezért újabb sebészeti beavatkozásra került sor, azonban a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítőszert használtak a sóoldat helyett.

Mint írja az ügyészség, a két műtőssegédnek a foglalkozási szabályok megszegése a sértett halálához vezetett. A szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése a sértett életét, testi épségét közvetlenül veszélynek tette ki, mellyel a túlélési esélyeit jelentősen rontotta, azonban a szabályszegése és a sértett halála közötti okozati összefüggés nem volt igazolható.

A Szigetvári Járási Ügyészség a szakorvost foglakozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével, míg a két műtőssegédet halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. (Blikk)